Svjetski dan voda: ispitajte ispravnost vode za piće iz vlastitih objekata po promotivnoj cijeni Foto: Varaždinska županija

Svjetski dan voda: ispitajte ispravnost vode za piće iz vlastitih objekata po promotivnoj cijeni

Varaždinske vijesti | 22.3.2022. u 08:35h | Objavljeno u Aktualno

Danas je Svjetski dan voda, koji se obilježava još od 1993. godine, a ove je godine posvećen podzemnim vodama uz slogan „Učinimo nevidljivo vidljivim“. Time se želi skrenuti pažnja javnosti na važnost podzemnih voda, koje su skriveno blago jer su osnova opskrbe vodom za piće, za sustav odvodnje, poljoprivredu, industriju i ekosustave.

Povodom Svjetskog dana voda, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije i ove godine provodi akciju Dani otvorenih vrata – ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode za piće iz individualnih (vlastitih) vodoopskrbnih objekata po promotivnoj cijeni.

Svi zainteresirani građani (fizičke osobe) u Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju u razdoblju od 22. ožujka do 1. svibnja ove godine mogu obaviti ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode za piće (mikrobiološka i fizikalno-kemijska analiza) po ukupnoj, prilagođenoj cijeni od 250 kuna.

- Veliki broj naših sugrađana posjeduje vlastite vodoopskrbne objekte kao što su zabijene pumpe, bunari, cisterne i drugo, pa naglašavamo potrebu ispitivanja i praćenja zdravstvene ispravnosti vode iz takvih objekata. U Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije kontrola zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju obavlja se u akreditiranom i ovlaštenom laboratoriju Djelatnosti za zdravstvenu ekologiju. Tijekom 2021. godine ukupno je ispitano oko 1.700 uzoraka vode za ljudsku potrošnju, od kojih je 92 posto uzoraka odgovaralo zahtjevima Pravilnika, oko šest posto nije odgovaralo, dok oko jedan posto uzoraka ostaje neocijenjen jer je najčešće radi o ispitivanju samo jednog ili nekolicine parametara – navodi voditeljica Odjela za kontrolu voda županijskog Zavoda za javno zdravstvo Irena Tomiek, dipl. ing.

Monitoring sirove vode izvorišta provodi se za javne isporučitelje vodnih usluga Varkom i Ivkom. Uz to, u Zavodu obavljaju i monitoring vode za ljudsku potrošnju iz razvodne mreže, koja je po svom podrijetlu uglavnom podzemna voda, a prema Planu monitoringa koji donosi Ministarstvo zdravstva.

- Od ukupnog broja ispitanih uzoraka vode za ljudsku potrošnju iz razvodne mreže uzorkovanih za potrebe monitoringa, od 281 uzorka, ispravno je bilo 260 uzoraka ili 92,5 posto, dok je 21 uzorak ili 7,5 posto bio neispravan. Važno je naglasiti da svi zdravstveno neispravni uzorci potječu iz lokalnih vodovoda, dok nije bilo neispravnih uzoraka iz sustava javne vodoopskrbe – izvijestila je Irena Tomiek.