Svjetski dan primalja u OB Varaždin: Imamo najdivniji posao na svijetu Foto: Ivana Dreven

Svjetski dan primalja u OB Varaždin: Imamo najdivniji posao na svijetu

| 2.5.2018. u 11:28h | Objavljeno u Aktualno

Uoči Svjetskog dana primalja, voditelj Odjela za rađaonu i puerperij Opće bolnice Varaždin Ivo Bilopavlović, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, v.d. glavne sestre Službe za ginekologiju i opstetriciju Anita Gabud, mag.med.techn., te primalja u rađaoni Ksenija Horvatić, bacc. med. techn., najavili su Dan otvorenih vrata rodilišta, istaknuvši veliku ulogu primalja u radu s trudnicama i rodiljama.

bolnica_varazdin-_rodiliste_3.jpg

- Povodom Međunarodnog dana primaljstva, i ove smo godine zbog velike zainteresiranosti, organizirali Dan otvorenih vrata našeg rodilišta, koji će se održati u petak 4. svibnja, od 10 do 14 sati, i to u dvije grupe, jednu s početkom u 10, a drugu od 12 do 14 sati. Cilj je omogućiti budućim roditeljima, koji su se odlučili za porod u našem rodilištu, da se upoznaju s osobljem, prije svega s primaljama, te s prostorom u kojem će njihovo dijete doći na ovaj svijet, dakle, s prostorom rađaone i odjela na kojem će žene boraviti nakon poroda - najavila je Anita Gabud.

- U našoj službi je 60 zaposlenih, od toga su 24 primalje, pri čemu je šest prvostupnica primaljstva. Primalje rade na svim radilištima u našem rodilištu, najviše ih je naravno u rađaoni, njih 13, a od njih su četiri prvostupnice primaljstva, dok će dvije uskoro to postati - napomenula je v.d. glavne sestre Službe za ginekologiju i opstetriciju te čestitala primaljama njihov dan.

bolnica_varazdin-_rodiliste_2.jpg

- Želim im više obrazovnog prostora, više novih radnih mjesta, kako bi naše trudnice, rodilje i dojilje imale što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu - istaknula je Gabud.

Među primaljama u rađaoni varaždinskog rodilišta je i Ksenija Horvatić, prvostupnica sestrinstva te buduća prvostupnica primaljstva.

- Trenutačno pohađam razlikovni obrazovni program u Rijeci, kako bih nastavila raditi posao u rađaoni, koji istinski volim. Dan otvorenih vrata organiziramo već nekoliko godina zaredom, jer na taj način želimo osnažiti vezu između primalja i trudnica, kako bismo im uklonili nedoumice u vezi trudnoće, strah od poroda i babinja, te će to biti prilika da trudnice, buduće majke, upoznaju primalje i da se bolje međusobno povežemo te da uspostavimo prijateljski, partnerski odnos, kako bi one bez straha dočekale taj čaroban trenutak rođenja djeteta - istaknula je Ksenija Horvatić.

bolnica_varazdin-_rodiliste_6.jpg

Osvrnula se i na sam rad primalja te njihovu ulogu u trenucima koji su vrlo osvjetljivi za svaku trudnicu i rodilju.

- Individualni pristup svakoj trudnici, rodilji i babinjači je najučinkovitiji način rada da bi zadovoljstvo bilo obostrano, a tako i sebi olakšavamo posao. Primalje bi trebale biti čuvarice prirodnog porođaja i rodilji pružiti podršku, uliti joj, prije svega, povjerenje i pružiti joj mir u tim osjetljivim trenucima. Primalje moraju biti vješte u komunikaciji, koju uvijek poboljšavamo kroz uspostavu partnerskog odnosa. Odnos rodilje i primalje je specifičan, vrlo je emocionalan. Naš posao je izrazito lijep, ali i zahtjevan, odgovoran, iscrpljujuć, a ponekad i stresan. Zalažemo se za humaniji pristup porođaju i naše rodilište pokušava izaći ususret svim trudnicama i rodiljama, uvažavajući sve njihove želje, koliko je god to moguće. Bez obzira na svu težinu posla i odgovornost, mislim da će se sve moje kolegice složiti da imamo najljepši poziv i da obavljamo najdivniji posao na svijetu - napomenula je Horvatić.

bolnica_varazdin-_rodiliste_1.jpg

Voditelj Odjela za rađaonu i puerperij OB Varaždin Ivo Bilopavlović, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije, osvrnuo se na način rada u rađaoni i značaj primalja.

- Primalje su osobe koje su s trudnicom, rodiljom, prve u kontaktu i koje uz nju provedu najviše vremena, te su i zadnje koje ih vide i otpuste iz rodilišta. Rad u rađaoni je prvenstveno timski rad. Ja se moram osloniti na svoje primalje, stoga je povjerenje temelj na kojem gradimo svoj odnos, a njihovo obrazovanje je u svemu tome ključna stvar. Taj se odnos gradi godinama, i mogu reći da, nakon više od 10 godina provedenih u ovom rodilištu, imam zaista puno povjerenje u svoje primalje i sestre - istaknuo je dr. Bilopavlović.

Čestitao je primaljama njihov dan - Svjetski dan primalja, koji se obilježava 5. svibnja, dodavši kako Dan otvorenih vrata rodilišta ne bi trebao biti samo jedan dan.

- Naime, ovamo dolaze cijele obitelji, i koliko god mi bili ljubazni, ovaj je prostor njima stran, te bi bilo lijepo da trudnice dođu ovamo kako bi se informirale, vidjele prostor i smanjile razinu stresa kako bi rodilište, nakon poroda, zajedno sa svojim djetetom napustile zadovoljne. To nam je i cilj, da iz rodilišta izađe zdravo dijete i zadovoljna majka - zaključio je dr. Bilopavlović.

bolnica_varazdin-_rodiliste_4.jpg