SVINJSKA KUGA Polovica svinja u županiji morat će se zaklati do 30. studenoga Foto: pexels/ilustracija

SVINJSKA KUGA Polovica svinja u županiji morat će se zaklati do 30. studenoga

Tamara Bregović | 23.10.2023. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Zbog zaustavljanja širenja afričke svinjske kuge, svinje se eutanaziraju u Slavoniji, a uskoro će na klanje sve u državi u nižim kategorijama

Domaćinstva, koja tove svinje s rizicima unošenja i širenja bolesti, uskoro neće živjeti kao dosad.

Za nešto više od mjesec dana, odnosno od početka prosinca, više ne bi smjelo nigdje u Hrvatskoj biti svinja na gospodarstvima ispod treće kategorije, kakva u Varaždinskoj županiji uzgajaju negdje oko polovice ukupnog broja svih svinja. Naime, prema naredbi Ministarstva poljoprivrede, gospodarstva koje drže svinje u kategorijama 0,1 i 2 moraju ih zaklati do kraja ovog mjeseca, ako su u zonama zaštite i nadzora od afričke svinjske kuga (ASK) koja je samo u tri županije istočne Slavonije, a sva ostala do kraja studenog.

Prekategorizirajte se!

Da bi i dalje mogli legalno držati svinje, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske (SSUUHH) Damir Jagić poziva male proizvođače na prekategoriziranje gospodarstva, što trebaju prijaviti do 31. listopada.

1609865066164.jpg

- Svi, koji to mogu, trebaju se prekategorizirati u treću kategoriju, koja znači da njihovo gospodarstvo ima zadovoljavajuću razinu biosigurnosti, koja uključuje odvojeni prostor za svinje, ventilaciju, dezinfekciju... Nema hodanja oko svinja samo tako, bez dezinfekcije - veli Jagić, i sam proizvođač.

Kako pojašnjava, nulta kategorija odnosi se na amatersku proizvodnju, prva na gospodarstva koja drže svinju za sebe, a druga na ona koja imaju do deset svinja, ali ne ispunjavaju higijenske uvjete. Iako propisi za kategorizaciju postoje već nekoliko godina, toga su mnogi postali svjesni tek pojavom ASK-a, odnosno radikalnih mjera koje se poduzimaju radi zaustavljanje širenja bolesti svinja za koje nema ni lijeka ni cjepiva.

Više o temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...