VIDEO Svečana sjednica u HNK-u kao nikad prije: Gradonačelnik, kao i premijer Zoomom

| 5.12.2020. u 13:26h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Povodom Dana grad VAraždina, danas je u Hrvatskom narodnom kazalištu održana svečana sjednica varaždinskoga Gradskog vijeća, koja je bila je drugačija u odnosu na sve dosadašanje zbog aktualnih epidemiološkiih mjera.

Iako je prethodno najavljeno da će, uz predsjednika Gradskoga vijeća i dobitinke nagrada i priznanja, i on biti prisutan u HNK-u, gradonačelnik Ivan Čehok javio se okupljenima preko Zooma, a članovi Gradskog vijeća su sjednicu također pratili preko Zooma jer se samo 25 osoba može skupiti na javnom okupljanju. Tako su samo dobitnici javnih priznanja bili prisutni u kazalištu, dok se sama sjednica prenosila uživo preko Youtubea. 

- Proteklih godina, nekoliko puta kao predsjednik Gradskog vijeća pozvao sam na novu varaždinsku sintagmu odnosno jedinstvo, u nadi da postoje teme koje nadilaze stranačku pripadnost ili stranački predznak, teme koje ne prepoznaju predznak pozicija ili opozicija, lijevo ili desno. Međutim, sa žaljenjem moram konstatirati kako ista nije postignuta. Osobno smatram da smo pali na ispitu političke odgovornosti i političke zrelosti. Obzirom na to, pozivam da se do kraja mandata ovoga vijeća usredotočimo na pitanja koja su bitna za naš grad  da usvojimo realan i održiv proračun koji će predstavljati čvrsti temelj za daljnji razvoj našeg Varaždina jer u konačnici građani to od nas i očekuju - rekao je Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća.

Iz samoizolacije okupljene je pozdravio gradonačelnik.

Posebno je naglasio da su u proteklom razdoblju, zahvaljujući potpori Vlade RH  i nadležnih ministarstva u Gradu Varaždinu realizirani brojni projekti, kao što su uređenje knjižnice i obnova gledališta u zgradi HNK, obnova varaždinske sinagoge, a tu su i projekti FOI-a i Sveučilišta Sjever, dok je Grad Varaždin s okolnim područjem utvrđen je područjem provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja takozvani ITU mehanizam.

- Blagdan Svetog Nikole je prilika da se osvrnemo iza sebe i da utvrdimo koliko smo svi mi uspjeli u našim zajedničkim namjerama. Ova godina nas je ograničila zbog epidemije koronavirusa, ali to nije ništa sa čime se već nije ljudska imaginacije prethodno susrela. Iskustvo grada Varaždina podsjeća zašto su gradovi nastali i opstali kao mjesta autorganizacije i autoregulacije ljudske zajednice. To su mjesta gdje su ljudi disciplinom i samodisciplinom kao i institucijskom potporom pučanstva bili nužno prekinuli dotadašnje tijekove života i pronašli neke nove tijekove baš kao što smo to danas učinili. Mi smo to učinili na jedan relativno uspješan i zadovoljavajući način. Svaka kriza za sposobne je nova šansa i mogućnost, a za nesposobne je svaka šansa nova kriza. Znatno smo podigli administritivne kapacitete grada u zadnje tri godine istodobno smanjujući broja zaposlenih. Napravili smo službe fleksibilnijima preusmjeravajući troškove u poticanje gospodarstva i obrazovanja. Samo ove godine smo izravnim gospodarskim subvencijama uloženo više nego u šest godina prije nego smo preuzeli upravljanjem gradom. Taj podatak dovoljno govori sam za sebe - rekao je Čehok.

Iz kućnog liječenja sve je pozdravio Andrej Plenković, predsjednik Vlade. 

- U izlaganjima predsjednika vijeća i gradonačelnika jasno je da Varaždin i njegovi stanovnici unatoč krizi koronavirusa nastoji biti okrenuti budućnosti te razvijati grad i očuvati njegovo bogatstvo te njegovo kulturno i povijesno nasljeđe. Upravo na toj impresivnon povijesti i kreativnim pristupom koji zajednički zauzimate i gradite grad koji je kulturno i sveučilišno kao i gospodarsko središte sjeverozapada Hravtske - rekao je u svom javljanju preko Zooma premijer Hrvatske, Andrej Plenković.

Posebno je ukazao da se nalazimo u vremenima kada pandemija koronavirusa mijenja naše živote, a velik je prtisak na zdravstveni sustav, posebice  na varaždinsku bolnicu.

- Ministarstvo zdravstva je u stalnoj komunikaciji s ravnateljem i nastoji pomoći funkcioniranju varaždinske bolnice. Naš cilj je da budemo tu uz vas u situaciji kada je sjeverozapad Hrvatske jedan od onih najugroženijih doijelova zemlja kada je riječ o pandemiji, rekao je.

Zahvalio je liječnicima i medicinskim sestrama i tehničarima na predanom radu te najavio da će Vlada na sjednici u ponedjeljak donijeti odluku kojom će svima koji sudjeluju u borbi protiv COVID-19 osigurati dodatak na plaće.-

-Smatramo da je ovo što zdravstveni djelatnici rade iznad svih uobičajenih napora i da takvu potporu u ovom trenutku zavrijeđuju", naglasio je Plenković ddavši da postoji plan cijepljenja te da će se prvo cijepiti najranijivije skupine

Povelju počasnog građanina Varaždina pripala je Marinu Milkoviću, Nagrade za životno djelo dobili su Ljubomir Kerekeš, Branislav Kocman i Stjepan Talan, Nagradu Grada Varaždina pripala je Krešimiru Čopu, Darinki Hajduk Vučić, Josipu Kleinu i Svjetlani Makaj, Plaketu Grada Varaždina dobili su Aeroklub Aerodrom Varaždin, Auto škola Crnković, Hrvački klubu Vindija, Varaždinsko književno društvo i Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi“ podružnice Varaždinske županije, dok su Medalje Grada Varaždina pripale Antici Bregović, Božidaru Horvatu, Zoranu Jeftiću, Marini Kereša, Miroslavu Kocijanu, Josipu i Zdenki Levanić, Zdenku Marenčiću, Marini Šimek, Rifatu Trpezi i Lani Velimirović Vukalović.

- Nakon 15 godina rada u Varaždinu, ova nagrada me dirnula i iznenadila. Visoko znanje i obrazovanje možda nije svima dostupna, ali su vidljivi rezultati našeg rada. Čovjek možda misli nekada da njego rad ostaje nepriznat i neprimjećen, ali ova nagrada dokazuje suprotno. Sveučilište je mala institucija, ali djeluje na korist grada i građana, kao i na gospodarstvo sjevera Hrvatske.Sada kada sam postao Varaždinac mogu slobodno reći da čestitam svima nama Dan grada Varaždina, kao čestit Božić i sretnu novu godinu - rekao je Milković u svom govoru povodom prihvaćanja javnog priznanja Počasnog građana Varaždina.