Svečana promocija sveučilišnog udžbenika ‘Geotehnička i geofizička terenska istraživanja’

| 22.6.2024. u 12:12h | Objavljeno u Aktualno

Na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu održala se svečana promocija sveučilišnog udžbenika ‘Geotehnička i geofizička terenska istraživanja’ čiji su autori prof. dr. sc. Stjepan Strelec, doc.dr.sc. Jasmin Jug i dipl.ing.geot. Kristijan Grabar. Ovaj udžbenik prvenstveno je namijenjen studentima Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kao pomoć kod praćenja nastave i pripreme za provjere znanja. Udžbenikom se mogu služiti i studenti koji se obrazuju iz područja geotehničkog inženjerstva. Zato će isti biti uvršten u obveznu literaturu na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Korisna može biti istraživačima i praktičarima koji se bave istraživanjem i kategorizacijom tla, stijena i vode. Zatim građevinarima, rudarima, ali i svima koji su na bilo koji način povezani s geotehničkom praksom.

Glavni autor ovog udžbenika prof.dr.sc. Stjepan Strelec rođen je 2. rujna 1961. godine u Vinici. Od listopada 1987. godine radi na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu. Doktorsku disertaciju obranio je 2001. godine na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu. Kao nastavnik na Geotehničkom fakultetu mentorirao je više od 60 završnih i diplomskih radova. Bavio se i znanstvenim radom pa je tako sudjelovao u radu na nizu znanstveno-istraživačkih projekata iz područja geotehnike, rudarstva i inženjerstva okoliša. Autor je ili koautor gotovo stotinjak znanstvenih i stručnih radova objavljenih u Hrvatskoj ili u svijetu iz područja rudarstva i geotehnike. Na Geotehničkom fakultetu obavljao je čelne dužnosti, poput Prodekana za poslovanje ili Predstojnika Zavoda za geotehniku. Početkom godine odabran je u znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora u trajnom izboru.

- Posljednjih je godina izrada projektne dokumentacije, elaborata i studija utjecaja na okoliš uvelike dobila na važnosti. U spomenutim se dokumentima geotehničko, geološko i okolišno inženjerstvo sve više kombinira s brigom o okolišu. Navedeno je dovelo do promjena u tehnikama istraživanja i karakterizacije istražnih. Zato smo se odlučili za pisanje ovog udžbenika u kojem su detaljno obrađene suvremene geotehničke i geofizičke in situ metode koje sve većom primjenom i kvalitetom omogućuju značajne pomake u racionalizaciji i kvaliteti geotehničkih potpovršinskih istraživanja. U udžbeniku su prikazane brojne interpretacije rezultata istraživanja, a sve je popraćeno s mnogo fotografija, slika i tablica koje pomažu čitatelju u razumijevanju, što je novitet za hrvatsku sveučilišnu literaturu iz područja geotehničkog inženjerstva - istaknuo je prof.dr.sc. Stjepan Strelec.

Izrazio je zadovoljstvo što je ovaj udžbenik posložio kao jedna od podloga za prijavu znanstveno-istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost pod nazivom “Amplifikacija seizmičkog gibanja tla uzrokovana topografskim efektima u Sjevernoj Hrvatskoj (SIGMATOPCRO)”.

- Na tom odobrenom projektu autori udžbenika sudjeluju kao znanstveni suradnici, a očekuje se kako će rezultati navedenog projekta biti vrlo korisni kod razmatranja problematike nastanka klizišta na području Sjeverne Hrvatske, pogotovo brežuljkastih područja Varaždinske županije - rekao je prof.dr.sc. Stjepan Strelec.