Sud u Varaždinu srušio sve tužbe za konvertirane kredite

Varaždinske vijesti/HRT | 17.6.2023. u 10:29h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je nastupila zastara za tužbe protiv banaka za kredite u švicarskim francima, neugodna vijest za one koji su banke tužili stiže s varaždinskog Županijskog suda.

Suci Građanskog odjela zauzeli su stajalište da korisnici kredita u "švicarcima" koji su obavili konverziju u euro nemaju pravo na odštetu. To vrijedi samo za navedeni sud jer Vrhovni o navedenim predmetima pravno stajalište nije definirao, piše portal HRT-a.

Prije pet godina iz Varaždina je stigla dobra vijest za sve koji su tužili banke zbog kredita u "švicarcima". Vlado Podbrežnički bio je prvi koji je od banke dobio odštetu u iznosu od 20 tisuća eura preplaćenih kamata.

- Kako se vidi iz mog slučaja to je moguće riješiti, govorio je u rujnu 2018. Vlado Podbrežnički.

No, s varaždinskog suda stiže vijest da korisnici tih kredita koji su obavili konverziju u euro nemaju pravo na odštetu za preplaćene kamate i glavnicu.

- Radi se o ugovorima o kreditima s valutnom klauzulom od kojih su neki zaprimljeni 2019., 2020. godine. Na Županijskom sudu u Varaždinu imamo 49 takvih predmeta, rekao je Igor Pavlic, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu.

Na sjednici suda sudjelovalo je 12 od 13 sudaca Građanskog odjela, a zaključak je donesen jednoglasno.

Udruga banaka pozdravlja zaključak varaždinskog Suda te dodaju kako je on u skladu s ranijim stavom Vrhovnog suda u Oglednom postupku kojeg su se niži sudovi dužni pridržavati. Iz Vrhovnog pak suda o ovoj odluci komentara nema. Zaključuju - to je nadležnost suda koje je zauzelo takvo pravno stajalište.

Kad niži sudovi o istom pravnom predmetu donose različite i proturječne presude, Vrhovni sud donosi pravno stajalište koje je obvezujuće. Budući da Vrhovni sud o ovom slučaju nema stajalište - u Varaždinu su odlučili samostalno.

- Građanski je odjel u Varaždinu je shvatio da treba predmete rješavati jer stranke nisu dužne čekati da se njihov predmet riješi u nekom nerazumnom roku, rekao je Pavlic.

Udruga Franak i korisnici "kredita u švicarcima" šokirani su tim zaključkom suda. Smatraju da se presuđuje - protiv potrošača.

- Sramotno je da je jedno takvo shvaćanje javno objavljeno, jer varaždinski sud želi tako docirati drugim sucima kako da sude, a to nije njegova uloga. On pokušava glumiti Vrhovni sud, a on nije Vrhovni sud, rekao je Goran Aleksić, Udruga Franak.

Za to pitanje odgovoran je Vrhovni sud jer nije ujednačio sudsku praksu - naglašavaju iz MOST-a i SDP-a.

- Vrhovni sud je trebao reagirati, a on u ovom slučaju ne reagira. Imamo situaciju gdje pate hrvatski građani umjesto da pravosuđe stane u njihovu zaštitu, rekao je Nikola Grmoja, saborski zastupnik MOST-a.

- Vidim da se niži sud opravdao time da se ne može vječno čekati. Vjerojatno će nakon presuda nižih sudova, vjerojatno će u žalbenom postupku doći na viši sud i morat će zauzeti stav, u konačnici barem u reviziji, rekao je Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a.

Dok Vrhovni sud ne odluči drukčije, varaždinski će suci u tom slučaju presuđivati u korist banaka, navodi portal HRT-a.