Sud ponovno dosudio palaču Zakmardy Biskupiji, opet ne poštujući pravo prvokupa? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Sud ponovno dosudio palaču Zakmardy Biskupiji, opet ne poštujući pravo prvokupa?

Ivica Kruhoberec | 7.8.2023. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

U sklopu ovršnog postupka nad Stanoingom, nekada najvećim investitorom u stanogradnji na sjeveru Hrvatske, opet je putem Fine provedena prodaja palače Zakmardy i dvorišta u Habdelićevoj ulici. Najviše je ponovno ponudila Varaždinska biskupija, ali i kao prilikom prethodne dražbe, pitanje je tko će na kraju biti njezin vlasnik jer se opet otvorila dvojba je li prilikom prodaje Općinski sud u Varaždinu na ispravan način uzeo u obzir to da palača ima status kulturnog dobra pa da pravo prvokupa imaju Republika Hrvatska, Varaždinska županija i Grad Varaždin.

Rješenje o dosudi palače Zakmardy Varaždinskoj biskupiji, koja je za to ponudila 7.324.000 kuna, Općinski sud u Varaždinu prvi je put donio 15. lipnja prošle godine. Međutim, kao što smo izvijestili, to rješenje nije postalo pravomoćno zbog žalbe u kojoj je stajalo da je sud “proveo postupak prisilne prodaje i dosudio nekretninu kupcu ignorirajući činjenicu da je nekretnina, koja je predmet prodaje, zaštićeni spomenik kulture”. Naime, viši sud prihvatio je taj žalbeni navod i vratio sve ispočetka jer je o prodaji palače ništa nisu znali Republika Hrvatska, Varaždinska županija i Grad Varaždin, koji imaju pravo prvokupa kulturnih dobara u Varaždinu.

U novoj dražbi, koja je završena početkom travnja, početna cijena za palaču od 476 kvadrate i dvorišta od 304 kvadrata iznosila je 969.407 eura ili 7,31 milijuna kuna. Najviše je opet ponudila Varaždinska biskupija, 972.061,85 eura ili 7,324 milijuna kuna. Međutim, ni četiri mjeseci nakon nove dražbe na Fini palača i dalje glasi na Stanoing, a pitanje je hoće li se to promijeniti zbog novih žalbi stranaka, ali i ne samo njih...

Što se događa i u čemu je problem pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...