Štromar za VL: Ova Vlada je bolja za Hrvatsku i građane od prethodnih dviju vlada

Varaždinske vijesti | 12.8.2017. u 16:27h | Objavljeno u Aktualno

Porez na nekretnine, kurikularna reforma, ali i stanje u HNS-u teme su o kojima je u intervjuu za Večernji list progovorio Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Ističe kako odluka o odgađanju poreza na nekretnine nije donijeta naglo.

- Svaka odgovorna politika prati provedbu planiranih aktivnosti i donosi odluke u sladu s tim. U Vladi smo došli do zaključka da jedan važan dio pripreme nije proveden na zadovoljavajući način, a to je prvenstveno kvalitetno i cjelovito informiranje cjelokupne javnosti, od jedinica lokalne samouprave do građana, pa se na koncu u javnosti stvorilo negativno ozračje, iako je riječ o porezu koji ne predstavlja novi namet, nego objedinjuje nekoliko prijašnjih nameta – od komunalne naknade do spomeničke rente - naveo je Štromar dodavši da je u ovom slučaju presudilo to što je provedba koraka koji prethode uvođenju poreza na nekretnine pokazala da Hrvatska na svim razinama nije spremna za uvođenje ovog poreza, niti na razini građana niti na razini jedinica lokalne samouprave.

Što se tiče kurikularne reforme, navodi kako premijer, on i ministrica Blaženka Divjak dijele isti stav – da depolitizacija i reforma obrazovanja nemaju alternativu te da je to ključ za uspješniju i sretniju budućnost Hrvatske.

- Uočili smo neke nelogičnosti i zapreke koje postoje u procesu provedbe, raspravljali smo o tome u stranci i sada se razrađuje prijedlog rješenja kako to ubrzati oko kojeg ćemo se, u to čvrsto vjerujem, svi usuglasiti - najavljuje Štromar.

Ističe kako je komunikacija u Vladi sve bolja.

- Nakon početnog uhodavanja sve kvalitetnije funkcioniramo, temeljeći našu suradnju na razgovoru, izravnom međusobnom dijalogu, a ne putem medija, na konstruktivnosti i na argumentima u interesu hrvatskih građana. Mislim da je povratak političke stabilnosti primjetan i to ne samo u radu Vlade, nego i u drugim segmentima društva. Zadovoljan sam dosadašnjim radom Vlade, a vjerujemo da možemo i bolje te da ćemo to i pokazati. U svakom slučaju očekujem da se konkretnim rezultatom potvrdi koliko je ova Vlada bolja za Hrvatsku i sve njezine građane od prethodnih dviju vlada - kaže Štromar koji vjeruje da je ulaskom HNS-a u Vladu izbjegnuta opasnost od novih parlamentarnih izbora.

- Iznimno je bitno nastaviti proces političke stabilizacije kako bismo vratili povjerenje građana u demokratske institucije. Posljednje dvije godine zbog nepovjerenja i prepucavanja unutar vladajuće koalicije u javnosti je stvoren dojam da se politika ne bavi stvarnim životnim problemima građana, nego se isključivo bavi međusobnim odnosima. Tri godine političke stabilnosti i fokusa na stvarnim životnim problemima građana će sigurno promijeniti ovu zemlju nabolje - poručuje.

Otkriva kako je od ulaska u Vladu iz HNS-a otišlo šestotinjak članova.

- Nerijetko u medijima možemo vidjeti zlonamjerne teze koje dolaze iz redova političke konkurencije, a koje pokušavaju stvoriti sliku o nekakvom raskolu u HNS-u. Na njihovu žalost toga nema i to potkrjepljuju činjenice – od ulaska u Vladu iz stranke je otišlo 600-tinjak ljudi, a pristupilo nam je 150 novih članova.Međutim, HNS redovito radi ažuriranje članstva u stranci, pa je i prije našeg ulaska u Vladu bilo i ispisa i upisa na dnevnoj razini, ali se u kontinuitetu krećemo oko stabilnih 40 tisuća članova, čime smo po broju članova druga najveća stranka u Hrvatskoj - ukazuje Štromar naglasivši kako još nije donio odluku hoće li se kandidirati za predsjednika stranke jer je „okupiran obavezama u Vladi“.

Na pitanje jesu li točne informacije da je Ivan Vrdoljak i dalje poprilično aktivan u stranci pa i u Vladi iako nije njen član, ističe kako je on ostao član stranke.

- Mi u HNS-u od svakog člana stranke očekujemo da bude aktivan i pomogne stranci, a tako i svojoj zemlji. Posljednjih tjedana, nakon dugo godina, Ivan je na odmoru sa svojom obitelji, a da mi povremeno pomogne svojim savjetom i iskustvom bivšeg člana Vlade i bivšeg predsjednika stranke, to je sasvim normalno. Teško da se to može nazvati „popriličnom aktivnošću“ - kaže Štromar dodavši da se svaki član stranke ima pravo kandidirati se za sve stranačke funkcije.

Na pitanje je li moguć Vrdoljakov povratak na čelo HNS-a nakon svega ističe da je najbolje da se pita njega o tome.

Označeno u