Štromar potpisao Ugovore o energetskoj obnovi s ravnateljicama škola

| 21.7.2017. u 11:43h | Objavljeno u Aktualno

Ministar Štromar potpisao Ugovore o energetskoj obnovi s ravnateljicama škola

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dr. sc. Ljubomir Majdandžić danas su zajedno s ravnateljicama škola potpisali Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“.

Riječ je o projektima “Energetska obnova zgrade OŠ Franje Serta” u Bednji, “Energetska obnova zgrade Srednje škole Novi Marof” i “Energetska obnova zgrade Osnovne škole Veliki Bukovec”.

Ugovori su vrijedni više od 9 milijuna kuna, od čega su državna bespovratna sredstva 5 milijuna

- Ovim pozivom na energetsku učinkovitost postižemo da u konačnici smanjimo potrošnju energije. Prostori javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja bit će ugodnije za boravak i smanjit će potrošnju energije i emisije stakleničkih plinova - rekao je Ljubomir Majdandžić.

Važnost tih projekata istaknuo je i ministar Štromar.

- Bitno je da se sredstva koja su dobivena počinju što prije ulagati, da se građevinska operativa čim prije krene ne posao, da se što god više odradi sada kada su praznici. Uvjeren sam da će vrlo brzo biti gotovo i ekonomski isplativo jer će se smanjiti potrošnja energenata negdje više od 60 posto što znači da će biti manje potreba za ulaganje u to - rekao je ministar Štromar, napomenuvši da je to znači da će biti više sredstava za ulaganje u nastavu i nastavne aktivnosti.

- Cilj nam je djeci omogućiti bolje i kvalitetnije uvjete za učenje ali i nastavnicima, mentorima i ravnateljima. Varaždinska županije može biti primjer drugim županijama u organizaciji obrazovanja.

Ministarstvo ima na raspolaganju 2 milijarde i 380 milijuna kuna za ulaganje u energetsku učinkovitost i ove godine ćemo potpisati ugovore za oko milijardu kuna.

- Ovo su izuzetno dobri projekti za lokalne manje građevinske tvrtke i obrtnike. Domicilni izvođači imaju prednosti jer je blizina gradilišta dosta bitna čime im se troškovi pojeftinjuju te time na natječajima mogu pobijediti druge, veće konkurente. Dolaze još dva natječaja koji će biti raspisani u studenom ili prosincu, od toga je jedan za javne ustanove, općine, gradove i županije - najavio je Štromar te pozvao sve da se prijave na natječaj.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

- Županije je dala suglasnost i vodila projekt, i 47 posto sredstava se financira iz proračuna Županije. To je velika investicija ali to tim obrazovnim ustanovama znači život. Nakon potpisivanja ugovora vrlo brzo će se krenuti u realizaciju - rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak.