Štromar: Netransparentnost i nerad Titanik Vlade na štetu svih građana

vv | 10.3.2017. u 16:11h | Objavljeno u Aktualno

Predrag Štromar, zamjenik predsjednika HNS-a i župan Varaždinske županije, održao je danas konferenciju za medije ispred Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Povod konferencije je prije svega netransparentna preraspodjela sredstava od pojedinih ministarstava, gdje privilegiju imaju HDZ-ovi gradovi i općine, dok su ostali zakinuti.

Također, povod je bila i nedavna izjava Anđelka Stričaka, saborskog zastupnika i predsjednika HDZ-a Varaždinske županije, koji je na prošloj sjednici županijske Skupštine izjavio: '' Što se tiče sredstava Ministarstva regionalnog razvoja o njoj se nije raspravljalo, ako budete dobri budemo podijelili i vašim općinama''.

- Što to znači ako budemo dobri? – zapitao se na današnjoj konferenciji Štromar te pritom naveo podatke kako je Varaždinska županija u proteklom razdoblju bilježila pozitivne gospodarske pokazatelje.

- U Varaždinskoj županiji zabilježen je rast BDP-a, a zabilježen je i veći rast prosjeka plaća radnicima u odnosu na prosjek Republike Hrvatske, imali smo nove investicije, a podaci govore i kako se iz Varaždinske županije iselilo najmanje ljudi. Uz sve to, u Varaždinskoj županiji zabilježen je konstantni pad nezaposlenosti. Činjenica je da tamo gdje je građanska opcija na vlasti građani žive bolje, ali je očito i da ova Titanik Vlada HDZ-a i MOST-a kažnjava one koji dobro rade. Žalosno je to što će na kraju nepravdu ponovo osjetiti građani – pojasnio je Štromar.

- Ne znam jesu li privilegirani i MOST-ovi gradovi i općine, ali u Varaždinskoj županiji sredstva ministarstva u prošloj, ali i ovoj godini dobivaju isključivo oni gradovi i općine gdje je na vlasti HDZ. Zoran primjer toga je upravo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ali i neka druga ministarstva – rekao je Štromar te svoje tvrdnje potkrijepio podacima spomenutog ministarstva, gdje se vidi kako su sredstva namijenjena za regionalni razvoj raspodijeljena iskjučivo po stranačkoj pripadnosti.

- Ne tako davno premijer Plenković govorio je o decentralizaciji i razvoju svih krajeva Hrvatske. Njegove tvrdnje i obećanja tonu zajedno s cijelim Titanikom. Moram priznati da me ovo podsjeća na neki bivši sistem, kad su se brojala krvna zrnca i gledale isključivo partijske knjižice. Ali to je očito politika Titanik Vlade HDZ-a i Mosta, politika koja se temelji na ucjenama i trgovini utjecajem, politika u kojoj je netransparentnost alibi za nerad i neznanje, a sve to će, bojim se, ostaviti dugoročnu štetu, a najviše će stradati građani – rekao je Štromar.

Inače, župan Predrag Štromar tražio je očitovanje i premijera Andreja Plenkovića, kao i očitovanje pojedinih ministara. Uputio im je dopis u kojem traži odgovore na pitanje hoće li nastaviti s netransparentnom politikom.

Označeno u