Stričak: "Varaždinci su jedini na svijetu koji će platiti tri puta zbrinjavanje jednog te istog otpada" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Stričak: "Varaždinci su jedini na svijetu koji će platiti tri puta zbrinjavanje jednog te istog otpada"

IHR/MGA | 2.8.2022. u 12:40h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin jučer je pokrenuo javnu nabavu za sanaciju baliranog otpada u Brezju. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 148.850.000 kuna, a rok za dostavu ponuda je 30 kolovoza.

- Grad Varaždin pokrenuo javnu nabavu za sanaciju baliranog otpada u Brezju

O raspisivanju tog najtečaja, kojim aktualna SDP-ova vlast u Gradu Varaždinu nastoji riješiti problem bala u Brezju, bilo je riječi i na zadnjoj sjednici Županijske skupštine.

Vijećnik Mario Lešina (NL Ivana Čehoka) je ukazao kako već imamo dva ugovora, dok se sada nameće treći za koji je, kako je rekao Lešina, ne zna kako će se konzumirati jer prva dva i dalje postoje.

- S time da je taj treći najskuplji od svih, i to dvostruko, a država bi ga trebala sufinancirati s 80 milijuna kuna. Što država misli sufinancirati i na koji način, s obzirom da je iz Fonda rečeno da će država to sufinancirati kad Grad riješi sve probleme. Koji su župane to problemi? - pitao je Lešina Anđelka Stričaka koji se složio da su bale same po sebi veliki problem, ali da je već u samom pitanju vijećnika Lešine naglašeno da su puno veći problem financijske obaveze od prije.

- Ugovor o interventnom zbrinjavanju otpada i koncesija su zasad važeći. Ako sada dođemo u situaciju da treći puta raspišemo natječaj, građani Varaždina dolaze u situaciju da će jedini na ovom svijetu, ne u državi, na svijetu platiti tri puta zbrinjavanje jednog te istog otpada! To se nikad nije dogodilo nigdje. Prošle, pretprošle godine lomila su se koplja oko integralne nagodbe. Ja sam u više navrata tada, kao saborski zastupnik izjavio da, ako itko ima i za jednu lipu jeftinije rješenje, da ćemo mi to prihvatiti. Tog rješenja jeftinijeg nema, nego je rješenje duplo, odnosno troduplo skuplje. Ako je točno ovo što se vrti po medijima, da bi novi natječaj za zbrinjavanje bala mogao postići cijenu od 200 milijuna kuna, i ako uzmemo u obzir one dvije pravne radnje od prije, ugovor i koncesiju, i da se po njima plati oko 50 do 100 milijuna odštete, pitam se da li u tom slučaju i koliko će se ovim sufinanciranjem od 40 posto pomoći? Jer to je novac poreznih obveznika - rekao je Stričak koji smatra da bi Grad prvo trebao riješiti prva dva ugovora, odnosno omogućiti izvođaču s Ugovorom o interventnom zbrinjavanju otpada da zbrine bale po cijeni koju je tada nudio, a tek ako to nije u mogućnnosti, da se onda ide na novi natječaj.

- U tom slučaju Grad najvjerojatnije neće morati plaćati odšetu po tom ugovoru. Ista situacija je i za koncesiju - rekao je Stričak.