Grad Varaždin pokrenuo javnu nabavu za sanaciju baliranog otpada u Brezju

VV | 1.8.2022. u 12:43h | Objavljeno u Aktualno

Grad Varaždin objavio je danas putem Elektroničkog oglasnika javne nabave RH javnu nabavu za Sanaciju zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji gospodarske zone Brezje. Tu se već skoro 20 godina nalazi oko 100.000 tona otpada omotanog u bale. Precijenjena vrijednost nabave iznosi 148.850.000 kuna, a rok za dostavu ponuda je 30 kolovoza.

- Sanacija zatvorenog odlagališta neopasnog otpada će obuhvaćati preuzimanje baliranog otpada i daljnju oporabu, uklanjanje građevina koje se neće koristiti u daljnjoj namjeni prostora te sanaciju podloge (temeljnog tla), ukoliko za to postoje opravdani razlozi - pojašnjavaju u Gradu Varaždinu.

Pravo sudjelovanja na nadmetanju u otvorenom postupku javne nabave za koji je javno objavljen poziv za nadmetanje imaju svi gospodarski subjekti, a mogu sudjelovati u postupku nadmetanja podnošenjem cjelokupne ponude za predmet nadmetanja, u skladu sa zahtjevima i uvjetima iz dokumentacije o nabavi u otvorenom postupku javne nabave, a sva je dokumentacija dostupna OVDJE

Nakon sklapanja ugovora, predviđeni rok za izvršenje je 18 mjeseci. Ovoj objavi natječaja prethodilo je savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima koji su poslali šest pitanja tj. prijedloga vezano uz natječajnu dokumentaciju od kojega su tri prihvaćena, a tri odbijena.

Prihvaćen je prijedlog kojim se iz natječaja brišu komplicirani uvjeti tj. specifikacije vezano za ograđivanje odlagališta tijekom radova te će odabrani ponuditelj biti dužan zadovoljiti uvjete ograđivanja gradilišta u skladu sa Zakonom o gradnji. Potencijalni ponuditelj zatražio je i postojeće analize procijednih voda, kako bi mogli formirati cijene, čemu će naručitelj, Grad Varaždin, također udovoljiti. Također je predloženo i prihvaćeno da se traženo stručno iskustvo ponuđača s najviše tri podigne na najviše pet izvršenih radova ukupne vrijednosti od 45 mil. kuna.

Među odbijenima je prijedlog kojim se traži podizanje procijenjene nabavne vrijednosti od 148,85 mil. kuna. Ponuditelj smatra da je taj iznos ispod realne cijene, s obzirom na opseg i složenost poslova te uzevši u obzir inflaciju i rast cijena roba i usluga na svjetskom tržištu. Grad Varaždin to je odbio uz obrazloženje da je procijenjena vrijednost nabave određena sukladno procijenjenim troškovima gradnje ovlaštenih inženjera iz ožujka ove godine i da je cijena objektivna.

- Ukoliko zbog poremećaja na tržištu izazvanih gospodarskom situacijom zbog rata u Ukrajini, inflacijom i sl. zaprimimo sve ponude iznad procijenjenih vrijednosti Naručitelj će postupiti u skladu s odredbama ZJN 2016. - stoji u odgovoru Grada.

Drugi odbijeni prijedlog odnosi se na pojednostavljivanje postupka vaganja otpada te se u odgovoru ističe da se vaganje mora obaviti na samoj lokaciji bala u Brezju, prije utovara i daljnjeg transporta.

Treći je prijedlog zapravo molba da se postupak javne nabave ne provodi do okončanja parničnog postupka društva T&H Invest vezano za Ugovor o interventnom zbrinjavanju otpada, "kako bi se izbjegla potencijalna šteta za društvo T&H Invest". I to je odbijeno uz obrazloženje da je riječ o Ugovoru iz 2008. godine koji nikada nije bio konzumiran te da Grad Varaždin "radi zaštite sveopćeg interesa, očuvanja zdravlja ljudi i okoliša, te stavljanja u funkciju poslovne zone Brezje, mora poduzeti sve zakonom dopuštene radnje da bi bale bile uklonjene".