Stričak: "Opet ću se kandidirati za varaždinskog župana" Foto: Ilustracija

Stričak: "Opet ću se kandidirati za varaždinskog župana"

VV | 24.10.2023. u 10:00h | Objavljeno u Aktualno

Nakon zadnje sjednice promijenio se odnos snaga u Županijskoj skupštini. Vijećnici Paljak, Liber i Sabati u Skupštinu su ušli s liste Reformista i umirovljenika, no postali su nezavisni vijećnici te su podržali sve odluke Skupštine. Župan Anđelko Stričak i HDZ sada više za većinu u Skupštini ne trebaju vijećnike Nezavisne liste Ivana Čehoka. Kakva će biti njihova daljnja suradnja i računa li i dalje na podršku trojice nezavisnih vijećnika pitali smo predsjednika županijskog HDZ-a, župana Anđelka Stričaka.

Jesu li Paljak, Liber i Sabati novi HDZ-ovi žetončići, kako je ustvrdila oporba nakon zadnje sjednice Županijske skupštine?

Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije, kao što ste zasigurno i sami primijetili, gotovo su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno. Oporbeni vijećnici, tj. vijećnici Reformista i SDP-a napustili su Skupštinsku dvoranu uoči glasovanja o polugodišnjem izvješću o izvršenju županijskog proračuna zato što nisu imali niti jedan argument da ga ne podrže. Naime, u prvih šest mjeseci je u županijskom proračunu unutar upravnih odjela došlo do korekcija stavki u iznosu od svega 0,05 posto, a razlika između planiranih prihoda i rashoda je 0,9 posto. Ti postoci su najbolji pokazatelj koliko smo dobro planirali županijski proračun. Naravno ni Reformisti, a kamoli SDP-ovci nisu mogli to osporiti. Osim toga, zbog kojeg razloga bi županijski vijećnici glasali protiv realizacije projekata koje provodimo na području Varaždinske županije, primjerice protiv izgradnje i opremanja Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin, izgradnje nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, opremanja zdravstvenih ustanova dijagnostičkim uređajima, dogradnje 22 osnovne i područne škole, izgradnje regionalnog centra civilne zaštite, opremanja vatrogasaca, poticanja OPG-ova, sufinanciranja udruga građana, stipendija, protiv sanacije klizišta i cesta … Zbog čega bi bili protiv svega toga? Vjerujem da primjećujete da jedino što im dobro ide je bezrazložno prozivati. Samim time dobiješ par minuta pažnje. Puno teže je zapitati se, zašto te svi napuštaju. Kao što je poznato prije kojih mjesec - dva Reformiste i gospodina Čačića napustilo je 200-tinjak članova, a sada su ih počeli napuštati i vijećnici. Između ostalog, ima li ih uopće tko više napustiti?

Ucjene i pritisak

Uz troje sada nezavisnih vijećnika, za većinu u Skupštini više vam ne treba podrška petero vijećnika NL Ivana Čehoka. Je li istina da Vas je Čehok ucjenjivao na račun većine? Je li vas ta lista pritisnula na izvanredne izbore u Varaždinu? Kakva će biti daljnja suradnja s njima?

Barem je to dobro svima poznato da se nikad i nikome nisam dao ucjenjivati. Također možete primijetiti da jako dobro surađujem sa svim načelnicima i gradonačelnicima. Što se tiče izvanrednih izbora u Varaždinu, smiješno je slušati da je netko nekoga "pritisnuo". Na prijevremene izbore nikad se ne ide zbog oporbe, jer je ona u manjini. Ide se kad pozicija izgubi većinu. Tako je bilo i u Varaždinu, gdje se na izbore išlo jer su gradonačelnik Bosilj i njegov zamjenik Marković izgubili većinu. Na izvanrednim izborima su osvojili novu većinu, na čemu im još jednom čestitam i sada nemaju ni jedan jedini razlog da im ne krene. Međutim, svi svjedočimo tome da se Bosiljev i Markovićev model upravljanja Gradom Varaždinom nije promijenio niti za milimetar. Svaki tjedan slušamo nova cmizdrenja, svi drugi su po njima odgovorni i krivi za sve. Recite mi koji to još gradonačelnik ili načelnik iz naše županije toliko cmizdri? Koji? Niti jedan.

Smatrate li da Varaždinska županija, pod vodstvom HDZ-a, ide u dobrom smjeru? Zastupnica Martinčević nedavno je u Saboru ustvrdila kako u županiji nema projekata. Kako to komentirate? Vjerovali ili ne, djelomično se slažem s njezinom tvrdnjom, ali s naglaskom na “dosad”. Naime, osim njihovih predizbornih sličica, nije me dočekala nijedna lokacijska, a kamoli građevinska dozvola. Stoga sam pokrenuo cijeli niz projektiranja. U ove dvije godine mandata izrađena je; projektno-tehnička dokumentacija, proveden natječaj i započeta izgradnja Centralnog operacijskog bloka, isprojektirana dokumentacija za izgradnju zgrade Zavoda za javno zdravstvo, pred ishođenjem građevinske dozvole je prezentacijski centar Gaveznica, a Gomila pred ishođenjem lokacijske dozvole. Na natječaju Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dobili smo ukupno 9,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izradu projektne dokumentacije za šest projekata: izgradnju školskih sportskih dvorana u OŠ Varaždinske Toplice i OŠ Bisag, dogradnju i energetsku obnovu Glazbene škole u Varaždinu, energetsku obnovu dvorca Šaulovec, izgradnju Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin te revitalizaciji austrougarskog vojno-konjičkog kompleksa u svrhu očuvanja kulturne i povijesne baštine Varaždinske županije. Za sve te projekte je pokrenuta javna nabava te počinje izrada projektno-tehničke dokumentacije. U fazi projektiranja su i dogradnje potrebnog školskog prostora u sklopu 22 osnovne i područne škole kojima je osnivač Županija. U međuvremenu smo završili i OHBP i dnevnu bolnicu, Spinalni centar, a završavamo dva centra kompetencija i to u zdravstvu i poljoprivredi. Dakle osim obnova fasada gradimo i pripremamo izgradnju niz objekata.

Aktualna SDP-ova vlast kaže kako su oni rješenje problema bala u Brezju napravili prema uputama Ministarstva i Fonda. Čije je onda zapravo postojeće rješenje; državne, lokalne vlasti ili oboje? Zašto se tako dugo čeka suglasnost za kreditno zaduženje?

Nedavno je gradonačelnik Bosilj obznanio da su bale u Brezju postale punoljetne, dakle da pokušaji rješavanja tog problema traju već 18 godina. Prisjetimo li se kronologije rješavanja baliranog otpada, uvidjet ćete da je svako rješenje dosad opstruirao SDP. Dizali su i pisali prijave ko suludi, a sve s ciljem da zaustave odvoz baliranog otpada iz Brezja. U tome su bili kao što vidimo iznimno uspješni. Dovoljno je prelistati brojne stare novinske objave, a većina ih je u stilu "SDP-ovci od Ministarstva financija RH traže odgodu integralne nagodbe koja je prijavljena PNUSKOK-u". Iz navedenog se samo po sebi nameće pitanje: tko je i tko to opstruira rješavanje problematike bala? Što se tiče županije ona nije bila uključena ni u jednu pripremu rješenja sanacije bala.

Opelješili građane

Možete li vi pomoći da Grad dobije suglasnost za kreditno zaduženje, što je od Vas zatražila i vijećnica Martinčević na zadnjoj sjednici Županijske skupštine? Na FB-u ste poručili da se Bosilj uzdigne nad korupcijom. O čemu se radi?

Vijećnica Natalija Martinčević po običaju priča svašta, ali nikako da objasni kako to da ona nije riješila tu problematiku? Pa zar nije obnašala dužnost zamjenice gradonačelnika? Kad već postavljate pitanje hoću li pomoći, kako da pomognem kada nismo imali niti jedan jedini sastanak vezan za sanaciju bala? Ponavljam, jedan jedini sastanak Grada i Županije po tom pitanju nije održan. Umjesto toga gradonačelnik Bosilj redovito na presicama cmizdri. Stoga sam sada ja inicirao sastanak da budemo iz prve ruke upoznati s poduzetim.

Kakva je suradnja sa SDP-ovom gradskom vlasti? Je li ona moguća? Više puta ste ih nazvali cmizdravcima.

Imate li Vi možda neki bolji naziv? Kako ih nazvati kad, npr. aktualna Vlada premijera Plenkovića Gradu Varaždinu dodijeli 400.000 eura za hladni pogon vrtića, a oni cmizdre i temeljem tog svog cmizdrenja roditeljima dižu cijenu vrtića. Ili kad održe presicu u kojoj navode da će 92 posto zaposlenih iz Varaždina imati veće plaće, što je točno, ali ne zahvaljujući njima nego Vladinim mjerama, a oni opet cmizdre i povećavaju komunalnu naknadu. Znači, opet su namjerno izigrali Vladine mjere i opelješili svoje građane.

Kako gledate na osnivanje Nezavisne platforme Sjever međimurskog župana Posavca, u kojoj su Dubravko Bilić, a od nedavno i Milorad Batinić? Smatram da je osnivanje Nezavisne platforme Sjever jedan jako dobar potez kolege Posavca.

Pred nama su parlamentarni, a zatim i lokalni izbori. Hoćete li se na sljedećim lokalnim izborima ponovno kandidirati za župana?

Da. U ovom mandatu započeli smo niz investicija u; obrazovanju, zdravstvu, zaštiti okoliša, gospodarstvu, komunalnoj i prometnoj infrastrukturi, odnosno nikad toliko investicija. Tim koji sam okupio su sve stručne, marljive i dosljedne osobe za koje sam uvjeren da mogu sve to provesti. O tome nam govori i Plan razvoja Varaždinske županije. Kod njegovog donošenja naglasio sam da mijenjamo horizont, da ćemo ga učiniti bližim i dostupnijim našim građanima.