Stričak o zdravstvu: Stanje je svakako dugoročno neodrživo bez ozbiljnih intervencija Foto: VV arhiva / ilustracija

Stričak o zdravstvu: Stanje je svakako dugoročno neodrživo bez ozbiljnih intervencija

| 2.8.2021. u 16:02h | Objavljeno u Aktualno

- Ovaj problem nije od jučer, ali je u posljednjih godinu dana eskalirao. Dugove generira uglavnom bolnički sustav. Većina bolnica posluje negativno, stoga očito nešto ne “štima” u sustavu i činjenica je da u ovim okolnostima ni ravnateljima nije lako održati takav zdravstveni sustav. U prilog im zasigurno ni ne ide pandemija Covida-19, međutim, stanje je svakako dugoročno neodrživo bez ozbiljnih intervencija – rekao nam je župan Anđelko Stričak komentirajući stanje u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Varaždinska županija.

Država provodi “sanaciju”

Osim pandemije, na poslovanje su utjecali i dugovi veledrogerijama.

- Trenutno država provodi jedan oblik sanacije u svim bolnicama. Naime, od travnja se doznačuju dodatna sredstva za podmirenje dugova prema dobavljačima lijekova te potrošnog sanitetskog materijala, a sve kako bi se što više smanjio rok u kojem bolničke zdravstvene ustanove duguju dobavljačima, a time i zatezne kamate. Prošli je tjedan iz državnog proračuna isplaćena namjenska pomoć za podmirivanje dijela dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, i to za našu Opću bolnicu u vrijednosti od 43 milijuna kuna te za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju u vrijednosti od 85.858 kn – napomenuo je Stričak.

Ima i pozitivnih primjera

Pojasnio je da ukupne obveze OB Varaždin iznose 427 milijuna kuna, od čega oko 100 mil. kuna otpada na lijekove i sanitetski materijal. Što se tiče ostalih zdravstvenih ustanova, ukupne obveze Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice iznose 165 milijuna kuna, dok Dom zdravlja Varaždinske županije ima ukupne obveze u iznosu od 7,8 milijuna kuna.

- Ukupne obveze županijskog Zavoda za javno zdravstvo iznose 4,3 milijuna kuna, a sve obveze se redovito podmiruju, nemaju dospjelih obveza. Zavod za hitnu medicinu ima 2,6 milijuna kuna ukupnih obveza i također redovito podmiruju sve obveze. Obveze Ljekarne Varaždinske županije iznose 9,7 milijuna kuna, od čega su 1.150.524 kn dospjele obveze za lijekove, a sve ostale obveze su nedospjele i redovito se podmiruju – rekao je župan.

- Srećom, imamo i pozitivnih primjera. Zavod za javno zdravstvo se odlično snašao u organizaciji ljudi i nabavi potrebne opreme u koronakrizi te uslijed toga ostvario izvanredne dodatne prihode pri čemu je naš laboratorij odrađivao najveći broj testiranja po glavi stanovnika u cijeloj Hrvatskoj – istaknuo je Stričak.

Je li župan zadovoljan upravljanjem varaždinskom Općom bolnicom tijekom epidemije, te slijede li promjene u sastavu Upravnih vijeća bolnice i ostalih županijskih zdravstvenih ustanova, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...