Stričak: Nikad toliko investicija u našoj županiji koja je ponosno ponijela titulu "Županija - prijatelj djece" Foto: Krešimir Đurić

Stričak: Nikad toliko investicija u našoj županiji koja je ponosno ponijela titulu "Županija - prijatelj djece"

VV | 6.9.2024. u 22:32h | Objavljeno u Aktualno

- Svi rezultati koje bilježimo od početka našeg mandata usmjerni su na unapređenje i iskorak ovog kraja. Od poduzetnika, obrtnika, OPG-ovaca, radnika, branitelja, učenika, svih građana koji su svojim doprinosom, svaki na svojem radnom mjestu, stvarali i razvijali Varaždinsku županiju, kako bi ona bila onakva kakva je sad. Gradimo sustav jednakih šansi, podržavamo inovativnost, poboljšavamo kvalitetu zdravstvene zaštite, poznati smo kao stabilna i sigurna županija za brojne ulagače i investitore, krenuli smo u izgradnju brze ceste, a zaštita okoliša naš je imperativ. Konačno smo, uz podršku Vlade i premijera Andreja Plenkovića krenuli u sanaciju bala, a unatoč brojnim izazovima, od prirodnih nepogoda, energetske krize i pandemije koronavirusa, imamo jasan smjer, graditi zdravo, solidarno, stabilno društvo. Zahvaljujem Vladi i premijeru na svakoj podršci u realizaciji naših projekata - rekao je Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštine na početku svečane sjednice Varaždinske županije kojom je obilježen Dan Županije i blagdan zaštitnice Male Gospe.

DSC_8550.JPG

Uoči svečane sjednice, na koju su stigli brojni uzvanici, postrojeni su pripadnici pet povijesnih postrojbi podno dvorca Opeka u jedinstvenom Arboretumu u Hrvatskoj.

- FOTO Premijer označio početak dogradnje OŠ Ivanec, Varaždinska županija prva s jednosmjenskom nastavom u RH

- FOTO Na svečanu sjednicu Županijske skupštine podno dvorca Opeka stigao Plenković, Fuchs, Habijan...

- FOTO Dodijeljena nagrade i priznanja Varaždinske županije, u ime nagrađenih zahvalio se Boris Kos

Današnja svečana sjednica ostat će zapamćena po još jednom: dobila je titulu "Varaždinska županija - prijatelj djece".

- Čestitke, pohvale, pokloni stižu sa svih strana, od Hrvatskih voda koje su počistile sediment Trakošćanskog jezera, preko postavljenog kamena temeljca za dogradnju i rekonstrukciju Osnovne škole u Ivancu, pa do danas stečene titule "Županija – prijatelj djece“ na koju smo posebno ponosni - istaknuo je župan Stričak koji se prisjetio pokojnog načelnika Općine Vinica Marijana Kostanjevca i ustvrdio kako bi rekao kako se sjednica održava u najvećem dragulju Vinice i županije.

DSC_8770.JPG

Iako su ovakvi događaji prigoda za predstavljanje rezultata rada, ustvrdio je kako bi potrajalo nabrajati sve projekte, programe i aktivnosti.

- Zato ću navesti samo dio onih najznačajnijih: u zdravstvu, od završetka OHBP-a i dnevne bolnice, Spinalnog centra pa do izgradnje Centralnog operacijskog bloka. Potrajalo bi nabrajati sve investicije u školstvu, od novoizgrađene osnovne škole u Svetom Iliji, dograđene u Velikom Bukovcu, svih rekonstrukcija i opremanja, od simulatora letenja do vožnje, od Googleovih do Newtonovih učionica. Trajalo bi i nabrajanje saniranih 55 klizišta i obnovljenih 100-tinjak kilometara cesta diljem županije. Iz godine u godinu povećavamo izdvajanja za potpore našim građanima, za učenike i studente, OPG-ove, udruge, ulaganja u turizmu, energetske obnove, a trenutno provodimo investicijski ciklus vrijedan više od 200 milijuna eura u javnom sektoru, a isto toliko, oko 200 milijuna eura ulažu naši poduzetnici. Nikad toliko - poručio je Stričak.

DSC_8838.JPG

Čestitke Varaždinskoj županiji uputio je i premijer.

- Sjever Hrvatske je itekako poznat po tome da ste radišni, agilni, angažirani, da nastojite svakim danom unaprijediti sebe osobno, svoje obitelji, vaše općine, gradove, ali i cijelu Hrvatsku. Ta energija se vidi. Dosad ste učinili ogromne napore da Varaždinska županija u svakom segmentu bude bolja i ugodnija za živjeti. Vlada Republike Hrvatske vas prati, kao što prati sve krajeve Hrvatske. Činit ćemo i dalje sve da kroz Razvojni sporazum Sjever stavimo naglasak da ravnomjerni regionalni razvoj bude vidljiv baš u svim krajevima Hrvatske - poručio je Plenković i ustvrdio kako je dolazak u Vinicu za njega emotivan.

– Prvi put sam ovamo došao prije 10-ak godina kada mi je bivši, pokojni načelnik Marijan Kostanjevac toliko srčano govorio o Arboretumu, povijesti Vinice i dvorcu Opeka, o tome kako bi ovakav predivan park koji je zaista na razini Versaillea i Sherburna mogao izgledati. Ta želja se sad polako realizira, dvorac je obnovljen, a Vinica postaje još atraktivnija, pravo magnetsko turističko središte Varaždinske županije, ali i cijeloga sjevera Hrvatske. Iskrene čestitke svima u županiji na svemu što radite – poručio je premijer koji je i obišao obnovljeni dvorac Opeka koji su, nakon svečane sjednice, mogli razgledati i građani u sklopu Dana otvorenih vrata.

Nakon što je desetljećima bio zanemaren, dvorac se obnavlja u sklopu EU projekta i bit će sjedište Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi pri Srednjoj školi "Arboretum Opeka“. Podno obnovljenog dvorca jučer je održan i koncert Klape Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice, Varaždinskog tamburaškog orkestra i sopranistice Gabriele Hrženjak.

dan_zupanije_dvorac_opeka_husari_koncert_2024_29.JPG

dan_zupanije_dvorac_opeka_husari_koncert_2024_22.JPG

DSC_9137.JPG

DSC_9118.JPG

DSC_9231.JPG