Očekivani pokazatelji uspješnosti vizije su prosječna neto plaća od 5.000 kuna, porast broja stanovnika na 49.000 te 60.000 noćenja godišnje Foto: VV arhiva/ilustracija

Strategija razvoja grada Varaždina do 2020. prihvaćena jednoglasno

M.P./Varaždinske vijesti | 30.5.2016. u 14:44h | Objavljeno u Aktualno

Razvoj gospodarstva i turizma te viša kvaliteta života strateški su ciljevi razvoja Varaždina. Navodi se tako u Strategiji razvoja grada Varaždina do 2020. godine, na kojoj se radi od 2013. godine, a trebala bi omogućiti aktivno sudjelovanje u financiranju iz EU fondova.

To je istovremeno i prilika da se determiniraju ciljevi i prioriteti, odnosno vizija razvoja grada te se mora jamčiti kako se od planiranog neće odstupati unatoč okolnostima poput, primjerice, promjene političke vlasti – navodi se između ostalog.

Vizija je da Varaždin do 2020. postane urbano središte regije koje građanima nudi uvjete za kvalitetan obiteljski život, odnosno unapređenje gospodarstva, mogućnosti obrazovanja i zapošljivosti te bogat kulturni i turistički sadržaj. Potonje bi se trebalo realizirati kulturnom baštinom, a gospodarski rast ostvario bi se zapošljavanjem, boljim plaćama i boljim mogućnostima u poduzetništvu. Kao indikatori za viziju navedeni su rast plaća, BDP-a, smanjenje potrošnje energenata i emisije štetnih plinova te porast broja stanovništva.

Očekivani pokazatelji uspješnosti vizije nakon 2020. su prosječna neto plaća u gospodarstvu od 5.000 kuna, porast broja stanovnika na 49.000 te 60.000 noćenja godišnje.

Strategijom su također definirani i strateški projekti u gradu. To su obnova sinagoge, projekt „Varaždinske kuće“, ali i izgradnja Centra za zaštitu i spašavanje, gdje bi bile smještene sve službe, ali i civilne udruge u tom sektoru. Usto, kao strateški se projekt navodi izgradnja tematskog parka „Svijet kukaca“, a tu je i obnova gradskog groblja. Također, potrebna je rekonstrukcija raskrižja Supilove, Anine i Ulice Vilka Novaka s prugom, kao i izgradnja vrtića u Donjem Kućanu i Hrašćici, te opremanje Centra za mlade. Projekt TPV-CKOIE, kao i projekt energetske obnove gradskih ustanova, također su definirani kao strateški.

Premda su vijećnici negodovali oko pojedinih segmenata strategije, prihvatili su je jednoglasno.

- Strategija nije savršena no drago mi je što imamo neke pokazatelje. Ipak, smatram da broj stanovnika od 49.000 nećemo lako postići budući da je trend u suprotnom smjeru - napomenuo je HRAST-ov Ladislav Ilčić koji je zamijetio da je strategija trebala biti više okrenuta društvu, a manje građevinama.

S njime se složio i Marijan Cingula.

- Strategija se bavi zgradama i investicijama, a mladi stručni kadar nigdje nije istaknut. No, budimo sretni što imamo strategiju budući da će sada svi moći sudjelovati u zahtjevima za financiranje iz EU fondova. Usvojimo ovu strategiju, ona je društveni interes. Nemojmo sada pokazivati oporbenu zločestoću - pozvao je Cingula vijećnike.

>> "Pao" rebalans, u pitanje doveden javni prijevoz na području Varaždina

>> Aktualni sat: "Zakačili" se Hehet i HSLS-ov Bunić