STRAŠNO Djelatnica varaždinskog Doma za starije zlostavljala nemoćne starce

| 12.5.2017. u 14:14h | Objavljeno u Aktualno

U varaždinskom Domu za starije i nemoćne na Odjelu pojačane njege, jedna je zaposlenica doma maltretirala štićenike, nazivajući ih pogrdnim imenima i na druge načine čineći da se osjećaju loše.

Sve se to počelo događati nakon što je djelatnica bila na estetskoj operaciji te je od uprave doma zatražila poseban tretman. Nakon što isti nije dobila, iskaljivala se na štićenicima. Potvrdila nam je to i bivša ravnateljica, a sada zamjenica ravnatelja Doma Tamara Ljubić istaknuvši kako će djelatnica biti najstrože kažnjena.

Promptno reagirala

- Nakon što sam upoznata sa time što se događa, a na što su mi ukazale dvije djelatnice, promptno sam sazvala sastanak te pozvala prozvane aktere. Utvrdili smo kako je šteta učinjena te kako je djelatnica vrijeđala i maltretirala štićenike, a to je nešto što niti ja niti sadašnji ravnatelj ne možemo i ne želimo tolerirati - kazala nam je Tamara Ljubić te dodala kako sankcija djelatnici još nije izrečena s obzirom na to kako je bolovanju.

- Nakon spomenute situacije, djelatnica je otišla na godišnji odmor, a zatim je uzela bolovanje u produljenom trajanju i ne znamo kada će se vratiti. Zbog toga je cijeli slučaj praktički na čekanju, jer ona ima određene tegobe zbog kojih ju ne smijemo uznemiravati - kazala nam je Tamara Ljubić.

Kada se vrati na posao, djelatnicu koja je maltretirala nemoćne starce, najvjerojatnije čeka otkaz.

- Ne možemo ništa do kada se ona ne vrati i da svoje očitovanje, a kada se utvrde sve činjenice donijet će se adekvatna odluku. Po meni sve govori o tome da takvoj osobi koja čini da se ljudi ne osjećaju dobro, nema mjesta u našoj ustanovi te da je suspenzija, odnosno raskid ugovora o radu jedino adekvatno rješenje - kazala nam je Tamara Ljubić te ponovila kako niti ona niti sadašnji ravnatelj, ne planiraju tolerirati takvo ponašanje prema štićenicima.

Naime, kako nam je i potvrdila, pritužbe na spomenutu djelatnicu postojale su i prije.

- Određene pritužbe su postojale, ali to je bilo još i prije nego sam ja izabrana za ravnateljicu. Čini mi se da se guralo pod tepih, no ja sam odlučila tome stati na kraj. Naši korisnici tu proživljavaju zadnje dane i to se ne smije događati - zaključila je Ljubić

Kako će cijela priča završiti, još je neizvjesno, a navodno i djelatnica prijeti tužbom zbog mobinga.

Tko će koga tužiti?

- Zasad nije pokrenula postupak protiv Doma, ali je počela s nama komunicirati preko odvjetnika, a kazala je i kako će mene prijaviti za mobing. No, ja se oko toga ne uznemiravam, jer sam učinila sve da zaštitim korisnike kojima je naudila. Mislim da su oni jedini tu pod stresom, a ne djelatnica - smatra Ljubić te najavljuje primjerene sankcije čim se djelatnica pojavi na poslu.