Strani radnici sve traženiji: značajno porastao broj zahtjeva za izdavanjem dozvola za boravak i rad Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Strani radnici sve traženiji: značajno porastao broj zahtjeva za izdavanjem dozvola za boravak i rad

IHR/Varaždinske vijesti | 19.3.2023. u 11:50h | Objavljeno u Aktualno

Gospodarstvo Varaždinske županije vapi za radnicima. U prošloj godini poslodavci su Zavodu za zapošljavanje - područnom uredu Varaždin predali 9955 zahtjeva za slobodnim radnim mjestima, što je prosječno 830 slobodnih radnih mjesta na razini mjeseca, a u prošloj godini iz evidencije je zaposleno ukupno 3125 osoba. S obzirom na to da Zavod ne može zadovoljiti potrebe gospodarstva za radnom snagom, za sve više poduzetnika rješenje su strani radnici, pa ne iznenađuje što je u prošloj godini značajno porastao broj zahtjeva za izdavanjem dozvola za boravak i rad. Potvrdila je to Branka Šaško, predstojnica Zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Varaždin.

 - U 2021. godini zaprimili smo 3027 zahtjeva, a u prošloj godini 4487 zahtjeva, od čega su 3874 zahtjeva riješena pozitivno. Najčešće su se u radnim dozvolama tražila zanimanja za elektroinstalatere, vozače teretnih vozila s prikolicom, zavarivače, elektromontere, montere metalnih konstrukcija, zidare, tesare, bravare, stolare i kožarske radnike, a strani radnici najčešće nam dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije, Nepala, Filipina, Indije, Bangladeša, Brazila, Turske i Uzbekistana - istaknula je Šaško na zadnjoj sjednici Županijske skupštine te pozdravila inicijativu varaždinskog župana Anđelka Stričaka za osnivanjem Integracijskog centra.

 Naime, varaždinski župan još je u siječnju ove godine osnovao radnu skupinu za izradu Programa integracije stranaca na privremenom radu u Varaždinskoj županiji.

- Hoćemo li uskoro imati bazu podataka o broju stranih radnika u našoj županiji?

Rat u Ukrajini doveo je i velik broj raseljenih osoba i u našu županiju. Prema podacima koje je iznijela Branka Šaško, u prošloj godini na Zavodu za zapošljavanje - Područnom uredu Varaždin bilo je prijavljeno 162 nezaposlenih osoba iz Ukrajine, od čega ih se zaposlilo 86, i to na jednostavnim zanimanjima zbog jezične barijere, dok ih je na kraju 2022. godine na varaždinskoj burzi u evidenciji bilo ukupno 30.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci