Strani radnici sve traženiji: značajno porastao broj zahtjeva za izdavanjem dozvola za boravak i rad Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Strani radnici sve traženiji: značajno porastao broj zahtjeva za izdavanjem dozvola za boravak i rad

IHR/Varaždinske vijesti | 19.3.2023. u 11:50h | Objavljeno u Aktualno

Gospodarstvo Varaždinske županije vapi za radnicima. U prošloj godini poslodavci su Zavodu za zapošljavanje - područnom uredu Varaždin predali 9955 zahtjeva za slobodnim radnim mjestima, što je prosječno 830 slobodnih radnih mjesta na razini mjeseca, a u prošloj godini iz evidencije je zaposleno ukupno 3125 osoba. S obzirom na to da Zavod ne može zadovoljiti potrebe gospodarstva za radnom snagom, za sve više poduzetnika rješenje su strani radnici, pa ne iznenađuje što je u prošloj godini značajno porastao broj zahtjeva za izdavanjem dozvola za boravak i rad. Potvrdila je to Branka Šaško, predstojnica Zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Varaždin.

 - U 2021. godini zaprimili smo 3027 zahtjeva, a u prošloj godini 4487 zahtjeva, od čega su 3874 zahtjeva riješena pozitivno. Najčešće su se u radnim dozvolama tražila zanimanja za elektroinstalatere, vozače teretnih vozila s prikolicom, zavarivače, elektromontere, montere metalnih konstrukcija, zidare, tesare, bravare, stolare i kožarske radnike, a strani radnici najčešće nam dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije, Nepala, Filipina, Indije, Bangladeša, Brazila, Turske i Uzbekistana - istaknula je Šaško na zadnjoj sjednici Županijske skupštine te pozdravila inicijativu varaždinskog župana Anđelka Stričaka za osnivanjem Integracijskog centra.

 Naime, varaždinski župan još je u siječnju ove godine osnovao radnu skupinu za izradu Programa integracije stranaca na privremenom radu u Varaždinskoj županiji.

- Hoćemo li uskoro imati bazu podataka o broju stranih radnika u našoj županiji?

Rat u Ukrajini doveo je i velik broj raseljenih osoba i u našu županiju. Prema podacima koje je iznijela Branka Šaško, u prošloj godini na Zavodu za zapošljavanje - Područnom uredu Varaždin bilo je prijavljeno 162 nezaposlenih osoba iz Ukrajine, od čega ih se zaposlilo 86, i to na jednostavnim zanimanjima zbog jezične barijere, dok ih je na kraju 2022. godine na varaždinskoj burzi u evidenciji bilo ukupno 30.