Štrajk prosvjetara: učenici iz Druge gimnazije poslani kući, na Elektrostrojarskoj školi neki rade Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Štrajk prosvjetara: učenici iz Druge gimnazije poslani kući, na Elektrostrojarskoj školi neki rade

IHR/Varaždinske vijesti | 10.10.2019. u 09:31h | Objavljeno u Aktualno

Kao što je najavljeno, danas je započeo štrajk nastavnika u osnovnim i srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji.

> Sutra počinje štrajk u školama: hoće li biti nastave u varaždinskim školama?

U štrajku su i nastavnici na Elektrostrojarskoj školi Varaždin, no od ravnatelja Igora Kosa doznali smo da se manji broj nastavnika izjasnio da će raditI.

- Točno je da smo učenicima rekli da su danas dužni doći u školu, međutim manji broj nastavnika unatoč najavljenom štrajku se izjasnio kako će ipak izvoditi nastavu prema rasporedu - doznali smo od ravnatelja Igora Kosa o trenutnoj situaciji u školi.

Međutim, s obzirom da iz sindikata poručuju kako od sutra kreće cirkularni štrajk, prema kojem će po tri županije sudjelovati u štrajku, a među njima je i Varaždinska županija, ravnatelj te škole je odlučio da sutra učenici ne moraju doći na nastavu, što će uskoro biti objavljeno na internetskim stranicama škole te na Facebooku, potvrdio je Kos.

- Naravno, oni koji žele mogu doći u školu i bit će zbrinuti - poručio je Kos.  

Naime, zbog toga što su mnogi srednjoškolci putnici, roditelji se žale zašto djecu slati u školu kada će ih onda poslati natrag.

- Nema svakih 15 minuta prijevoz do kuće. Ne stanuju svi u Varaždinu. Ja jesam protiv štrajka, ali ako se već štrajka, onda svi ili nitko! Neka se dogovore, jer ovo stvarno nema smisla - požalila se čitateljica.

Ravnatelj Kos ističe da razumije nezadovoljstvo roditelja i da je nezgodno što zbog toga što neki nastavnici ipak rade djeca sjede po kavama dok čekaju satove koji se održavaju.

- Upravo  zato da sutra izbjegnemo takve situacije odlučili smo da djeca sutra ne moraju doći u školu - rekao je.

U Drugoj gimnaziji Varaždin, u kojima je jučer učenicima također rečeno da dođu u školu, učenici su pušteni kući.

- Danas su u školu došli svi nastavnici i 55 posto učenika, jer neki su roditelji ipak odlučili da djecu ne šalju u školu. Naši nastavnici su se izjasnili kako 100 % podržavaju štrajk, odražali smo jutros sastanak s Vijećem učenika kojima smo objasnili zbog čega nastavnici štrajkaju te smo temeljem toga djecu poslali kući - rekla je ravnateljica Grđan.

Na pitanje što sutra, s obzirom da bi u cirkularnom štrajku trebala sudjelovati Varaždinska županija, ravnateljica Grđan je najavila da u tom slučaju neće biti nastave.

- Točnu informaciju ćemo učenicima i roditeljima reći danas u 14 sati, pa ih pozivam da prate naše internetske i Facebook stranice škole - rekla je Grđan.

> Štrajk u 40 osnovnih i svim srednjim školama Varaždinske županije, sindikalisti mole za razumijevanje

Koliko je nastavnika u Varaždinskoj županiji u štrajku i jesu li uključene sve škole, redovito ćemo izvještavati na našem portalu.

Označeno u