Stožer civilne zaštite školama, vrtićima i fakultetima: "Ne putujte u inozemstvo" Foto: Ilustracija/Pixabay

Stožer civilne zaštite školama, vrtićima i fakultetima: "Ne putujte u inozemstvo"

VV | 5.3.2020. u 17:39h | Objavljeno u Aktualno

Zbog učestalih upita odgojno-obrazovnih ustanova vezana za putovanja u različite zemlje, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske poručio je da zbog trenutačne i promjenjive epidemiološke situacije u svijetu zbog koronavirusa ne preporučuje organizirana putovanja u inozemstvo do daljnjega.

Podsjetili su da su poslodavci dužni osigurati provedbu preventivnih mjera, dostupnost osobne zaštitne opreme, dezinfekcijskih sredstava za održavanje higijene ruku i kabine vozila te u slučaju potrebe organizirati provedbu edukacije pri čemu se za pomoć mogu obratiti stožeru civilne zaštite svoje županije i nadležnom specijalistu medicine rada.

- Prijevoznicima se preporučuje da prilikom prelaska granice koriste granične prijelaze na kojima se stalno nalaze sanitarni inspektori kao što su granični prijelazi Bregana, Plovanija, Kaštel, Pasjak i Rupa - poručili su s današnje konferencije za novinare.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u  Hrvatskoj generalnih zabrana javnih okupljanja i dalje nema. Ipak, iz Stožera apeliraju na sve osobe koje su boravile na područjima zahvaćenim novim koronavirusom (Kina, Japan, Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Iran, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na ta javna okupljanja.