Što kažu sindikati o pregovorima s Gradom i jesu li zadovoljni povišicom plaća?

MGA | 21.11.2022. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Čelnica Sindikata radnika zaposlenih u predškolskom odgoju i obrazovanju kaže da su pregovori u Varaždinu bili zahtjevni i da je na kraju oko svega “prelomio” sam gradonačelnik, tako da je sada “atmosfera među tetama puno bolja”.

Iako još nema službene obavijesti o tome da su potpisani novi Kolektivni ugovori, Grad Varaždin objavio je da su dogovoreni svi detalji vezano uz povišicu plaća za sve zaposlene u gradskoj upravi i gradskim ustanovama. Od čelnika pojedinih sindikata, koji su sudjelovali u kolektivnom pregovoranju, doznajemo koliko su zadovoljni postignutim i koliko će se zaposlenicima točno povećati plaće.

Tete zadovoljne

Najveće povećanje plaća dobit će odgojiteljice u Dječjem vrtiću Varaždin u kojem trenutačno prosječna neto plaća iznosi 6.540,38 kn mjesečno, pri čemu se razlikuju koeficijenti pojedinih radnih mjesta, o čemu ovisi i visina plaće. Prema objavi iz Grada Varaždina u gradskom vrtiću plaće će rasti od 15 do 20 posto jer su djelatnicima Dječjeg vrtića, uz rast osnovice, također korigirani i koeficijenti za izračun plaća. To znači, prema procjeni, da bi prosječna neto plaća odgojiteljica od nove godine trebala iznositi oko 7.700 kuna.

- Odgajateljice s višom stručnom spremom dobit će 17 posto veća neto primanja, a one s visokom spremom do 21 posto - saopćili su iz Grada nakon zaključenja pregovora. Iskra Vostrel Prpić, predsjednica Sindikata radnika zaposlenih u predškolskom odgoju i obrazovanju RH (koji je nedavno u Zagrebu organizirao prosvjed odgojiteljica) kaže da su pregovori u Varaždinu bili zahtjevni te da su više puta iznosili svoje argumente ukazujući na Zakonom propisane iznose plaća zaposlenih u predškolskim ustanovama. Iako se prije nekih mjesec dana spominjao čak i mogući prosvjed varaždinskih teta u vrtićima, čini se da su ipak dobile što su tražile.

- U završnom dijelu pregovora značajnu ulogu preuzeo je gradonačelnik Bosilj. Saslušao je naše predstavnike i donio konačnu odluku koju smo pozdravili jer je Grad odlučio značajnije uložiti u materijalna prava zaposlenih u Dječjem vrtiću Varaždin. To je doprinijelo boljoj atmosferi među zaposlenicima vrtića, čak možemo reći i zadovoljstvu - kaže čelnica Sindikata dodajući da će svim zaposlenicima plaće rasti u jednakim postotcima. Na pitanje hoće li plaće odgojiteljica i nakon ovog značajnog povećanja i dalje odstupati od zakonske visine plaća u odnosu na plaće u školama, moći će, kaže, odgovoriti nakon potpisivanja novog Kolektivnog ugovora.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.