ŠTO JEDEMO Tijekom 2017. provedeno gotovo 50.000 inspekcijskih nadzora Foto: Ilustracija

ŠTO JEDEMO Tijekom 2017. provedeno gotovo 50.000 inspekcijskih nadzora

| 25.6.2018. u 15:24h | Objavljeno u Aktualno

Često se u javnosti mogu čuti primjedbe na kvalitetu mesa koje se prodaje u trgovačkim lancima - od toga da kupujemo uvozno meso staro nekoliko godina do prozivki da se u trgovačkim centrima pod etiketom “domaćeg mesa” zapravo prodaje mješavina u kojoj je je tek manji dio mesa iz Hrvatske, a ostatak je iz uvoza, čime se ujedno uništava domaća proizvodnja. Nisu rijetkost ni upozorenja potrošačima o povlačenju iz prodaje mesa i mesnih prerađevina zbog prisutnosti bakterija Salmonella spp, Escherichiae coli ili drugih uzroka zdravstvene neispravnosti.

O pritužbama na lošu kvalitetu mesa i navode da se uvozno meso prodaje kao domaće pitali smo Damira Tuđana, dr.med.vet., Varaždinca koji je u travnju imenovan pomoćnikom ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane.

- Subjekti u poslovanju s hranom u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije moraju osigurati da hrana ispunjava zahtjeve propisa o hrani te moraju provjeriti jesu li ti zahtjevi ispunjeni. Oni su prva karika u lancu subjekata koji jamče ispravnost i zdravstvenu sigurnost svakog pojedinog proizvoda te snose odgovornost i sankcije ukoliko se utvrde propusti i nesukladnost proizvoda u odnosu na obveze. Nadležna tijela (inspekcije) prate i provjeravaju ispunjavaju li subjekti u poslovanju s hranom odgovarajuće zahtjeve propisa o hrani u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije - napominje Tuđan i dodaje da se za obavljanje poslova inspekcijskoga nadzora nad provedbom zakona i drugih propisa kojima se utvrđuje zaštita zdravlja ljudi i životinja zadužene veterinarska, poljoprivredna, fitosanitarna i ribarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede te sanitarni inspektori za koje je nadležno Ministarstvo zdravstva.

Na pitanje kontrolira li se meso u trgovinama dovoljno često, Tuđan kaže da inspekcije u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede nadzor tržišta provode prema godišnjim planovima, analizi rizika, ali i po prijavama građana koje ministarstvo zaprimi.

Inspekcijski nadzori

- Više od polovice djelatnika Ministarstva poljoprivrede jesu inspektori, koji su samo tijekom 2017. ukupno proveli gotovo 50 tisuća inspekcijskih nadzora - istaknuo je Tuđan.

Više doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti...