Stiže 6,5 milijuna kuna za projekte u Varaždinskoj županiji Foto: HNS Varaždinske županije

Stiže 6,5 milijuna kuna za projekte u Varaždinskoj županiji

Varaždinske vijesti | 27.4.2019. u 08:22h | Objavljeno u Aktualno

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, koje vodi ministar i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, uspješno je provelo još jedan natječaj zahvaljujući kojem će, između ostalih, gradovi i općine s područja Varaždinske županije, njih 24, dobiti gotovo 6,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Riječ je o sredstvima namijenjenim za sufinanciranje projekata za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2019. godini.

- S ciljem osiguravanja financijske potpore za projekte jedinica lokalne samouprave koji potiču ili pridonose boljem obavljanju komunalnih djelatnosti i pružanju odnosno isporuci komunalnih usluga, kao i za aktivnosti na projektima koji će pridonijeti podizanju razine javnih usluga i većoj kvaliteti življenja stanovnika na području pojedine jedinice lokalne samouprave, 15. veljače ministar graditeljstva i prostornoga uređenja donio je Odluku o raspisivanju javnog poziva - pojasnili su u Ministarstvu dodajući da se na natječaj prijavilo 407 jedinica lokalne samouprave s 574 projektna prijedloga.

Nakon što je administrativnom provjerom pristiglih zahtjeva utvrđeno da samo pet projektnih prijedloga ne zadovoljava administrativne uvjete, Povjerenstvo je po provedenom postupku ocjenjivanja izradilo rang listu projekata te predložilo ministru projekte za sufinanciranje. Među projektima je i spomenutih 24 s područja Varaždinske županije kojima je odobreno sufinanciranje. Maksimalni iznos sufinanciranja po projektu je 450 tisuća kuna. Također, visina odobrenih sredstava po JLS-u ovisi o indeksu razvijenosti te ukupnoj vrijednosti projekta.

Sredstva za nove projekte i investicije pozdravio je i predsjednik Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije i član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić.

– Zadovoljan sam što novih 6,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava stiže za naše načelnike i gradonačelnike, a među njima i za devet HNS-ovih. Ovo je samo potvrda koliko su načelnici i gradonačelnici spremni i imaju gotove projekte. Ova ulaganja znače nove investicije i bolje standarde života za mještane širom Varaždinske županije – istaknuo je Leverić dodajući da to nisu jedine dobre vijesti koje se tiču novih investicija.

– Uz sanaciju nadvožnjaka u Varaždinu, početak aktivnosti na rotoru u Trnovcu Bartolovečkom i svjetlosno-sigurnosnu signalizaciju u Vidovcu, više od 400 milijuna kuna je stiglo ili stiže za energetsku obnovu objekata, a značajna sredstva stižu i za klizišta – rekao je Leverić.

– Odobreni novi projekti koji potiču ili pridonose boljem obavljanju komunalnih djelatnosti i pružanju odnosno isporuci komunalnih usluga, kao i za aktivnosti na projektima koji će pridonijeti podizanju razine javnih usluga i većoj kvaliteti življenja stanovnika na području pojedine jedinice lokalne samouprave nastavak je brige HNS a za žitelje Varaždinske županije – zaključio je Leverić.