Stanovnici sjeverozapadne Hrvatske zadovoljniji kvalitetom življenja od ostatka RH?!

Napisao/la: -

U organizaciji Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu HAZU i Područnog centra Varaždin Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u palači Herzer održan je znanstveni skup pod nazivom „Kvaliteta življenja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj“.

Prof.dr.sc. Ljiljana Kaliterna Lipovčan i prof. dr.sc. Andreja Brajša-Žganec iz Instituta Ivo Pilar iznijele su podatke iz dva istraživanja prema kojima su stanovnici u sjeverozapadnoj Hrvatskoj zadovoljniji kvalitetom življenja od onih u drugim dijelovima Hrvatske.

- Građani cijele Hrvatske su relativno sretni i zadovoljni, a usporedbom rezultata sjeverozapadne i ostatka Hrvatske vidjelo se da su ovdje građani zadovoljniji svojim životom, imaju više povjerenja u državne institucije i žive malo kvalitetnije nego ostatak Hrvatske – rekla je Ljiljana Kaliterna Lipovčan, pomoćnica ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar dodavši da je zanimljivo i to da stanovnici SZ Hrvatske izražavaju manju želju za odlaskom u inozemstvo nego stanovnici ostatka Hrvatske.

Istraživanje je rađeno prošle godine i provedeno je na reprezentativnom uzorku od tisuću građana. Riječ je o 200-tinjak građana SZ Hrvatske i 800 iz ostalih dijelova Hrvatske. Također u usporedbi s EU, Hrvatska je na začelju, ispod 20. mjesta po svim parametrima osim po očekivanjima u budućnosti gdje smo pokazali da smo relativno optimistični i na 10. smo mjestu.

Prof. dr.sc. Andreja Brajša-Žganec izložila je istraživanje o kvaliteti življenja građana grada Varaždina te rezultate usporedila s Europskom unijom koji su se pokazali pozitivnima.

- Stanovnici Varaždina i okolnih naselja kvalitetu života procjenjuju višom nego što je to prosjek stanovnika Hrvatske, a na razini Europske unije – rekla je Žganec-Brajša dodavši kako oni koji tako nisu mislili naveli su da treba poboljšati zapošljavanje, zdravstvene usluge i obrazovanje.

Anketno istraživanje je provedeno 2011. godine na 500 ispitanika te je više od 90 % stanovnika izjavilo da je najbolje mjesto za život grad Varaždin.

Na znanstvenom skupu uz prof. dr.sc. Ljiljanu Kaliternu Lipovčan i prof. dr. sc. Andreju Brajša-Žganec, sudjelovali su i prof. dr. sc. Nenad Pokos, dr. sc. Saša Poljanec-Borić te dr. sc. Anka Mišetić dok je moderator znanstvenog skupa uz prof. dr. sc. Brajša-Žganec bio i Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.