Sretan vam 1. svibanj, Međunarodni praznik rada! Foto: Ilustracija/Pexels

Sretan vam 1. svibanj, Međunarodni praznik rada!

VV | 1.5.2024. u 08:00h | Objavljeno u Aktualno

Danas je Međunarodni praznik rada, dan koji se obilježava u spomen na velike radničke prosvjede u Chicagu 1. svibnja 1886. godine.

Tog je dana prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane s tri osmice: osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog obrazovanja. U sukobima s policijom mnogo je prosvjednika uhićeno i ranjeno, nekoliko ih je ubijeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

U spomen na prosvjede i krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radnički prosvjedi. Već od 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva. u Hrvatskoj se praznik rada počeo slaviti 1890. godine.

Međunarodni praznik rada danas će se obilježiti brojnim proslavama na otvorenom diljem Hrvatske, pa tako i u Varaždinskoj županiji.

- Kamo na feštu za Praznik rada? Donosimo pregled proslava...

Uz veliku proslavu na Dravi, obilježit će se na Trakošćanu, Vidovcu, Gornjem Knegincu, Zelendvoru, Novom Marofu uz dobro društvo te nezaobilazan grah.

Stoga, dragi čitatelji, ako ne radite uživajte i dobro se provedite uz Međunarodni praznik rada!