Špancirfest 2018: Program nikad raznovrsniji, a počinje koncertom Bajage i Instruktora Foto: VV arhiva

Špancirfest 2018: Program nikad raznovrsniji, a počinje koncertom Bajage i Instruktora

| 24.7.2018. u 13:33h | Objavljeno u Aktualno

Za 23 dana počinje 20. Špancirfest, koji će i ove godine središte Varaždina pretvoriti najveću pozornicu u ovom dijelu Europe.

Od 17. do 26. kolovoza na Špancirfestu će se održati 60-ak glazbenih programa i mnoštvo drugih sadržaja koji će obilježiti slavljeničko izdanje festivala čija popularnost seže i van granica Hrvatske. Jelena Toth, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Varaždina, danas je, zajedno sa suorganizatorima, partnerima i sponzorima festivala, na konferenciji za medije predstavila detalje programa.

- Špancirfest u svom jubilarnom, 20. izdanju donosi možda najbolji program dosad, kao što to i priliči festivalu koji slavi svoj 20. rođendan. Više od 60 glazbenih programa, 28 koncerata na tri pozornice. Zona Stari grad donosi pozornicu koja će biti podno zidina Starog grada, na mjestu gdje je prije dvije godine već bila pozornica. Tu je i pozornica Vile Bedeković, jedina za koju će se naplaćivati ulaz, i to zbog ograničenog broja sjedećih mjesta. Tamo se može smjestiti tisuću posjetitelja te je nemoguće organizirati besplatne koncerte. Na toj će pozornici nastupiti Josipa Lisac, Amira Medunjanin, Vlatko Stefanovski i Zoran Predin, a održat će se i šest kazališnih predstava u organizaciji Kerekesh Teatra. U suorganizaciju su se uključili i Robert Magić te Vall 042 i obitelj Šimenc, koji su suorganizatori Party zone Stari grad. Tamo će biti glavni koncerti - UB40, Soul II Soul, The Brand New Heavies, Dubioza kolektiv, SARS, Zabranjeno pušenje, Mia Dimšić... a jedan dan bit će posvećen i varaždinskim bendovima - najavila je Toth.

Umjesto Parnog valjka - Bajaga

Napomenula je da je došlo do male promjene u koncertnom programu.

- Naime, zbog zdravstvenih problema pjevača Aleksandra Akija Rahimovskog, Parni valjak otkazao je sve nastupe u sljedeća dva mjeseca, pa će prvog dana Špancirfesta nastupiti Bajaga i Instruktori, koji se već dva puta bili kod nas te će sigurno i ovaj put napraviti odličan koncert - istaknula je Toth.

Na pozornici na Korzu koncerti će se održavati svih 10 dana, a kako je najavljeno, bit će žanrovski raznoliki. Korzo će opet biti u prekrasnom ambijentu, budući da će umjetnici iz LaLuz Visualsa i ove godine projekcijama ručno slikanih vizuala na pročelja palača i zgrada Korzu dati novi izgled. Prema riječima direktorice TZ, to je bila želja gotovo svih koji su ispunjavali anketu o Špancirfestu.

spancirfest_2018_program_najava_jelena_toth.JPG

Stančićev trg pretvorit će se u pozornicu na kojoj će svih 10 dana biti party zona uz DJ-eve, a novost je Zabavni park iza bedema Starog grada.

- Zabavni park namijenjen je malim posjetiteljima i onima nešto starijima, a mislim da će najviše oduševljeni biti tinejdžeri. Po gradu će biti dosta podnih i visećih instalacija, koje su prepoznatljivost Špancirfesta, potrudit ćemo se da grad bude lijepo ukrašen - istaknula je Toth.

Zabava na 35 hektara površine

Spomenula je i "Kreativnicu" u Uskoj ulici, s 20-ak dizajnera, te "Umjetničku ulicu" s 15-ak umjetnika u Školskoj ulici. Tu su i Obrtnička ulica, Park kreative namijenjen najmlađim posjetiteljima koji će biti još sadržajniji s više od 40 radionica, igraonica i ostalih sadržaja za djecu, kao i nezaobilazni Vindiland, te bogata gastro-ponuda u zoni Stari grad te na nekoliko lokacija u gradu, kao i Vinski grad, više od 100 izlagača...

- Srce i duša festivala su svakako ulični zabavljači, koji će ove godine na Špancirfestu ponuditi više od 150 uličnih programa, od čega 70-ak izvedbi performera te 80-ak izvedbi uličnih glazbenika odabranih na natječaju "Postani heroj ulica Špancirfesta" - kazala je direktorica varaždinske TZ te dodala da će se cijeli Špancirfest odvijati na 35 hektara površine.

- Prema procjeni policije, prošle godine imali smo oko 265.000 posjetitelja, a vjerujem da ćemo, zahvaljujući bogatom i atraktivnom glazbenom programu i drugim sadržajima, ove godine oboriti rekord i približiti se brojci od 300.000 posjetitelja - istaknula je Toth.

Nova priznanja

Napomenula je da je Špancirfest nedavno uvršten na listu 20 najboljih europskih kulturnih i umjetničkih festivala najveće kanadske turističke web stranice Flightnetwork.com, uz bok velikih festivala u Budimpešti, Lisabonu, Barceloni ili Pragu.

- Još jedno priznanje Špancirfestu je to da je uvršten i na Mastercardovu platformu Priceless Cities, koja korisnicima Mastercarda predstavlja mjesta i događaje koji posjetiteljima nude neprocjenjiva iskustva - naglasila je Toth.

Konferenciji za medije prisustvovali su i varaždinska dogradonačelnica Sandra Malenica, Petra Košćak Hopwood iz tvrtke Vindija, Tatjana Petričušić iz tvrtke Carlsberg Croatia te Robert Magić iz TTS sport centra.

- Špancirfest je počeo s jednom ulicom, jednim suncobranom, jednim štandom, a danas ne samo da je postao brend našeg grada i Hrvatske, već je prepoznat i širom svijeta. Uvjereni smo da će ovo biti najbolji Špancirfest dosad. Zajedno s Turističkom zajednicom i partnerima te sponzorima potrudili smo se omogućiti ljudima deset dana vrhunske zabave - zaključila je Malenica.

Robert Magić napomenuo je da će party zona Stari grad biti podijeljena na nekoliko mikro-zona - koncertnu, lounge bar, street food zonu, slatku zonu, "spirit" zonu s rakijarnicom i viski-barom, Carlsberg pivnica, Coca-Cola trg... Osim koncerata, nastupat će i brojni eminentni DJ-evi, održat će se i salsa-party i mnogi drugi programi, a program će se održavati vikendom već od 10 ili 11 sati, a preko tjedna od 17 sati. Zbog ograničenosti prostora, odnosno kapaciteta, organizatori su zamolili posjetitelje da na vrijeme dođu na koncerte i zauzmu svoja mjesta, jer nakon što se popuni cijeli prostor, zbog sigurnosti ulaz više neće biti moguć.

spancirfest_2018_program_najava_1.JPG