Varaždinskim osnovnim školama stigli drastično viši računi za plin Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Varaždinskim osnovnim školama stigli drastično viši računi za plin

IHR/Varaždinske vijesti | 26.1.2023. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Račun za plin u III. OŠ Varaždin u prosincu 2021. godine iznosio je 17.361,83 kuna, dok je u prosincu 2022. godine bio 82.208,93 kuna!¨Drastična poskupljenja s kojim smo suočeni od prošle godine, nažalost, ne zaobilaze ni škole. Računi za režije, posebno za plin, u godinu dana višestruko su porasli, pa ravnatelji u mnogim školama sa strepnjom očekuju nove mjesece i račune, jer, kako kažu, zima još nije pravo ni “stisla”, a troškovi za režije, posebice za grijanje, već su sada izrazito veliki.

Iako ne toliko drastično kao plin, u III. OŠ Varaždin “skočili” su i računi za struju i vodu. Ravnateljica III. OŠ Anica Vragović kaže kako unatoč poskupljenjima uspijevaju podmiriti sve račune zahvaljujući pomoći osnivača, Grada Varaždina koji školama osigurava sredstva za plaćanje režija. Račune za režija zasad redovito plaćaju i u II. OŠ Varaždin.

- Moram istaknuti da su naši troškovi zasad podnošljivi zahvaljujući Gradu Varaždinu, ali i energetskoj obnovi školske zgrade koju smo proveli u zadnji tren – rekla je Sanja Posavec, ravnateljica jedne od najbrojnijih varaždinskih osnovnih škola. I u toj školi najviše su iznenađeni s računima za plin: dok im je račun u prosincu 2021. godine bio 12.000 kuna, za plin su u prosincu 2022. godine morali su izdvojiti 58.000 kuna!

Stoga ne čudi što mnogi ravnatelji škola provode mjere štednje.

- Ponašamo se racionalno i odgovorno. Svi zaposlenici, a tome učimo i naše učenike gase svijetla i zatvaraju prozore, no grijanje ne smanjujemo jer učenicima ne smije biti hladno – kaže ravnateljica III. OŠ Varaždin Vragović.

No, najgore je to što ne znaju što ih čeka sljedećih mjeseci s obzirom na to da su očekivanja uz daljnje kretanje cijene energenata neizvjesna, kao i kod većine građana.

- Bit će nam teško jer prave hladnoće još nije bilo, a troškovi su veliki već sada – kaže ravnateljica III. OŠ Varaždin.

Troškovi režija (struje, vode, plina) u varaždinskim osnovnim školama u prosincu 2021. godine iznosili su 211.000 kuna, a u prosincu 2022. godine - 548.000 kuna!

Ukupni troškovi režija (struja, voda, plin) u varaždinskim osnovnim školama u 2022. godini iznosili su 3.033.000 kuna. Na pitanje koliko je Grad Varaždin svojim školama osigurao ove godine za režije, kažu kako je samo za prvo tromjesečje planiran iznos od 1.170.000 kuna. Iako su računi za režije sve viši, u Gradu Varaždinu kažu kako sve varaždinske osnovne škole redovno pokrivaju sve troškove budući da Grad osigurava dodatna potrebna sredstva jer se sredstvima decentralizacije svi troškovi ne mogu pokriti.