Slučaj Franak: Nema zastare potraživanja za preplaćene anuitete prije utvrđivanja ništetnosti

vv | 16.7.2020. u 10:28h | Objavljeno u Aktualno

-Županijski sud u Varaždinu donio je značajnu presudu u slučaju franak po pitanju utvrđenja zastarnoga roka za potraživanje preplaćenih iznosa na temelju ništetnih ugovornih odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli CHF,  izvijestili su iz Udruge Franak, pri čemu su naglasili da je presudu izvrsno obrazložilo sudačko vijeće u sastavu tri sutkinje: Dubravke Bosilj, Tanje Novak-Premec i Sanje Bađun.

Prvostupanjskom presudom 2019. godine, kako dodaju, dosuđeni su svi preplaćeni anuiteti i pripadajuće zatezne kamate od početka primjene nepoštenih ugovornih odredaba, gdje je sutkinja Karmen Ošpuh već tada pravilno utvrdila kako je pravomoćnošću kolektivne presude nastupio prekid zastare za pojedinačna potraživanja u konkretnoj tužbi pa je stoga već tada odbijen prigovor zastare zastupnika Addiko banke.

-No, drugostupanjsko sudačko vijeće otišlo je još jedan korak dalje jer je prethodno 30. siječnja 2020. donijeto pravno shvaćanje Vrhovnog suda RH po kojemu zastara potraživanja na temelju ništetnosti počinje teći tek po utvrđenju ništetnosti ugovora, odnosno ugovornih odredaba. U skladu s tim pravnim shvaćanjem konkretno sudačko vijeće Županijskoga suda u Varaždinu odbilo je prigovor zastare u žalbi Addiko banke. Prema iznesenom shvaćanju, utužena tražbina tužitelja nije mogla zastarjeti budući bi zastarijevanje počelo teći tek pravomoćnošću ove odluke kojom su utvrđene ništetnim predmetne odredbe Ugovora o kreditu, ukazuju u Udruzi Franak.

Kako posebno naglašavaju, ovo je prva pravomoćna sudska odluka kojom je potvrđeno pravno shvaćanje VSRH iz siječnja ove godine po kojemu kod utvrđenja ništetnosti ugovora ili ugovornih odredaba zastara potraživanja ne teče prije nego što se ništetnost deklaratorno ne utvrdi.

-To znači da u tužbama iz CHF kredita za preplaćene kamate i preplaćeni tečaj, ali i u tužbama iz euro i kunskih kredita za preplaćene kamate, zastara potraživanja ne teče sve dok se deklaratorno, odnosno pravomoćno ne utvrdi ništetnost ugovornih odredaba,  navode u Udruzi.