Slovenski veleposlanik Dovžan: "Interreg natječaj prilika za projekte važne za lokalno stanovništvo" Foto: Varaždinska županija

Slovenski veleposlanik Dovžan: "Interreg natječaj prilika za projekte važne za lokalno stanovništvo"

VV | 22.3.2023. u 15:06h | Objavljeno u Aktualno

U Županijskoj palači u Varaždinu priređeni je zajednički prijem župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i gradonačelnika grada Varaždina Nevena Bosilja za veleposlanika Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Nj.e. Gašpera Dovžan,a koji je na dužnost veleposlanika u Republici Hrvatskoj stupio u lipnju prošle godine. Veleposlanik je tom prigodom istaknuo kako su Varaždin i Varaždinska županija tradicionalno povezani s Republikom Slovenijom, a povezanosti doprinosi niz prekograničnih projekata dok ovogodišnji ulazak Republike Hrvatske u Schengen i eurozonu otvara nove mogućnosti za suradnju.

Slovenski_veleposlanik_2.jpg

- Mi ćemo se potruditi da te brojne mogućnosti iskoristimo. Ovaj petak će biti otvoren Interreg natječaj i vjerujem da ćemo i u tom natječaju, u kojem su na raspolaganju 42 milijuna eura, naći niz prekograničnih projekata u korist lokalnog stanovništva. To su mali projekti, ali od njih najviše koristi ima upravo lokalno stanovništvo i to je vrlo važno. Želim istaknuti kako u Varaždinskoj županiji živi mali broj Slovenaca, a danas sam sa svojim suradnicima obišao Drugu Gimnaziju Varaždin, u kojoj pedesetak učenika uči slovenski jezik. Razgovarali smo s njima i imaju velik interes za nastavak učenja, a čuli smo također da postoje planovi za uvođenje slovenskog jezika u osnovnim školama u Varaždinskoj županiji, što će naše Veleposlanstvo svakako podržati - rekao je veleposlanik Dovžan.

Slovenski_veleposlanik_6.jpg

Župan Anđelko Stričak je naznačio kako je od ulaska Hrvatske u schengenski prostor omogućena puno bolja i kvalitetnija suradnja općina i gradova s obiju strana granica, a to je vrlo važno za građane koji žive na tim područjima.

- Veleposlanika Dovžana smo informirali o inicijativama i projektima koje provodimo, a jedna od njih se tiče i Podravske magistrale. Upravo smo tu temu otvorili kada je ministar Butković boravio u Varaždinskoj županiji. Putem Hrvatske zajednice županija otvorio sam temu uređenja postojećih cesta lokalnog karaktera između najbližih slovenskih i hrvatskih mjesta, kako građani s jedne i druge strane ne bi morali kružiti desetak ili više kilometara. Razgovarali smo i o pitanju zaštite okoliša s obzirom da postoji nekoliko zajedničkih projekata, a jedan od istaknutijih je svakako rezervat biosfere koji se proteže uz rijeku Dravu. Veleposlanika smo informirali i o našoj inicijativi da se područje Strahinjčice, Ivančice, Ravne gore i Maceljske gore proglasi Parkom prirode jer smatram da bi ta inicijativa i njima mogla biti zanimljiva - rekao je župan te pozvao veleposlanika da dođe obići kulturne, prirodne te turističke znamenitosti.

Slovenski_veleposlanik_11.jpg

Gradonačelnik Varaždina ustvrdio je kako je ovaj posjet veleposlanika Dovžana nastavak prošlotjednog posjeta slovenskog ministra kohezijskih fondova i regionalnog razvoja Aleksandra Jevšeka Varaždinu.

- Naše obrazovane i kulturne institucije puno surađuju s sličnim institucijama u Sloveniji i to je vrlo pohvalno. U petak imamo sastanak s predstavnicima Grada Ptuja, vezano uz prijave Interegg projekata, a sljedeći tjedan naša delegacija, iz razvojnih agencija i određenih ustanova ide u Mursku Sobotu. Imamo u pripremi puno lijepih, sitnih projekata i vjerujem da ćemo uspostaviti jako dobru suradnju, odnosno poboljšati postojeću – zaključio je Bosilj.

Slovenski_veleposlanik_12.jpg

Prijemu su nazočili i županijski pročelnici Miroslav Huđek, dr.sc. Dragutin Vincek i Darko Majhen te Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove za zaštitu prirode Varaždinske županije, dok su uz gradonačelnika Bosilja prijemu prisustvovale pročelnice Slađana Miočić i Danijela Vusić. Uz veleposlanika Dovžana u pratnji su bili njegovi suradnici Dušan Pšeničnik i Tamara Plankar.

Slovenski_veleposlanik_5.jpg

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci