Slovenci s gotovo dvostruko većim minimalcem, u trgovinama imaju i do 40% niže cijene hrane od nas

| 31.1.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Cijene iz ormoškog Hofera preračunali smo u kune te je ukupna cijena slovenske košarice iznosila 100,39 kuna, dok je košarica s istih desetak artikala iz varaždinskog trgovačkog lanca iznosila 139,5 kuna. Iz toga proizlazi da su cijene, barem za dio proizvoda, u Hrvatskoj gotovo 40 posto skuplje u odnosu na slovenske cijene, a minimalac u susjednoj “deželi” gotovo je dvostruko veći od našeg.

U atmosferi sveopće inflacije, ponovno se ovih dana otvara jedna od naših “bolnih tema”, a to su cijene namirnica u hrvatskim trgovinama u odnosu na cijene u ostalim zemljama Europske unije. Iako imaju dvostruko ili trostruko veće plaće od hrvatskog prosjeka, Nijemci, Francuzi, pa i susjedi Slovenci za veliki broj namirnica u trgovinama moraju izdvojiti od 30 do čak 40 posto manje novca od nas.

Jutarnji list napravio je usporedbu cijena za desetak osnovnih namirnica odabravši trgovačke lance s online prodajom u Hrvatskoj, Njemačkoj i Francuskoj. Rezultati njihova malog istraživanja bili su poražavajući. Košarica s odabranim artiklima u Njemačkoj bila je jeftinija za 30-ak posto u odnosu na cijenu koju bi za iste proizvode platili u Hrvatskoj, dok su cijene u Francuskoj jeftinije i do 35 posto. Kad se tome pridodaju minimalne, a zatim i prosječne plaće u Hrvatskoj, Njemačkoj i Francuskoj; jedini zaključak, koji se iz svega može izvući, jest da živimo bijedno, barem ako se uspoređujemo sa Zapadnom Europom.

Kako bismo upotpunili ovu sliku i sveli je na naše regionalne okvire sjeverozapadne Hrvatske, na sličan smo način usporedili cijene desetak artikala iz varaždinskog Lidla i slovenskog Hofera, u obližnjem Ormožu. 

Cijene iz ormoškog Hofera preračunali smo u kune te je ukupna cijena slovenske košarice iznosila 100,39 kuna, dok je košarica s istih desetak artikala varaždinskog trgovačkog lanca iznosila 139,5 kuna. Iz toga proizlazi da su cijene, barem za dio proizvoda, u Hrvatskoj gotovo 40 posto skuplje u odnosu na slovenske cijene.

S druge strane, minimalna bruto plaća u Sloveniji za 2022. godinu povećana je na 1.074 eura ili 8.058 kuna, dok se u Hrvatskoj bruto minimalac početkom nove godine popeo na 4.687,50 kuna, što iznosi oko 625 eura i gotovo je upola manji od minimalca u susjednoj Sloveniji. U dvije europske zemlje, koja je prijašnjih godina privukla najveći broj “odbjeglih” Hrvata, minimalci su puno izdašniji; u Njemačkoj minimalna bruto plaća za ovu godinu iznosi 1.621 eura ili 12.158 kuna, a u Irskoj čak 1.775 eura ili 13.313 kuna.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti