Iz škola traže pomoć: učenici sve više koriste e-cigarete, a dodatni problem je snus Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Iz škola traže pomoć: učenici sve više koriste e-cigarete, a dodatni problem je snus

| 17.2.2024. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskoj je, prema podacima Hrvatske zdravstvene ankete, među odraslima 22,1% pušača (25,9% muškaraca i 19,5% žena). Prema podacima europskog istraživanja (ESPAD) koje se provodi na reprezentativnom uzorku učenika dobi od 16 godina, pušilo je 29% učenika u posljednjih 30 dana, bez značajne razlike između djevojaka i mladića. Svakodnevno puši 20% djevojaka i 19% mladića.

Naglasile su to u povodu Hrvatskog dana bez duhanskog dima, koji se obilježava svake godine na prvi dan korizme, mr. Irena Stipešević Rakamarić, dr. med., spec. javnog zdravstva, subspec. Adiktologije te voditeljica Djelatnosti za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, i Andreja Kolačko, mag. med. techn., voditeljica Škole nepušenja pri ZZJZ.

Škole traže pomoć

- Uporaba e-cigareta kod učenika je u porastu prema podacima s terena u posljednjih nekoliko godina. Škole sve češće traže intervenciju ZZJZ zbog konzumacije e-cigareta i nikotinskih vrećica među učenicima, a prema zadnjim dostupnim podacima, životna prevalencija pušenja e-cigareta je bila 51% kod mladića i 36% kod djevojaka, a dob početka konzumacije nikotina je u 43% učenika 13 godina ili manje. Dob svakodnevnog pušenja je za učenike u 83% slučajeva 14 ili više godina, dok njih 17% svakodnevno puši već u dobi od 13 godina ili manje. Iz tih podataka je razvidan i brz razvoj ovisnosti o nikotinu budući da je isti najadiktivnije psihoaktivno sredstvo. E-cigarete trećina počinje pušiti u dobi od 14 godina ili više, a 12% njih i ranije. Zabrinjavajuće je da 31% učenika izjavljuje da, unatoč maloljetnosti, relativno lako dolaze do duhanskih proizvoda i da su im lako dostupni - ukazale su.

ŠKOLA NEPUŠENJA - POMOĆ I PODRŠKA Pušenje se povezuje s nizom različitih vrsta malignoma, osobito raka dišnog i probavnog sustava. Duhanski dim univerzalni je i najmoćniji karcinogen, a povezuje se i s većom učestalošću kroničnih bolesti dišnog i kardiovaskularnog sustava, kožnih bolesti i alergijskih stanja. Kod odraslih su stoga zdravstveni razlozi sve više povod za donošenje odluke o prestanku pušenja i u tu svrhu pri županijskim Zavodima za javno zdravstvo funkcioniraju grupni oblici terapijske pomoći u odvikavanju, odnosno tečaj pod nazivom Škola nepušenja. Organizira se periodički u trajanju od 5 dana u popodnevnim satima radnim danom, a kasnije se jednom tjedno ili rjeđe održavaju suportivne grupe za održavanje apstinencije. Pacijentima je dostupan i individualni tretman koji uzima u obzir i komorbiditete te medikamentoznu terapiju u odvikavanju od pušenja. Tako su u varaždinskom Zavodu u protekla dva mjeseca održane dvije Škole nepušenja u maloj grupi od 10-ak polaznika koju vodi mag. sestrinstva Andreja Kolačko, uz interdisciplinarni tim Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. Škola nepušenja je besplatna i nije potrebna uputnica. Zainteresirani za prestanak pušenja se mogu javiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Spomenule su i da je istraživanje u okviru preddiplomskog rada (T. Podgorelec) na malom uzorku studenata koji studiraju u Varaždinu, pokazalo da puši 46,5% studenata, a kao razloge za pušenje su naveli da im to pomaže u nošenju sa stresom, iz dosade, radi uklapanja u društvo, zbog kontrole tjelesne težine i radi povećanja samopouzdanja. Među onima koji su prestali pušiti, najčešći motivi su bili financijske prirode, a manje zbog zdravlja.

U posljednje vrijeme dodatni javnozdravstveni problem predstavljaju nikotinske vrećice, tzv. snus.

- Naime, učenici ih percipiraju kao relativno bezazlene, a zgodne za konzumaciju u školi jer se to ne vidi, a s druge strane ti proizvodi su vrlo lako dostupni na kioscima, benzinskim crpkama, a mogu se naručiti i preko interneta. Valja istaknuti da oni općenito predstavljaju rizik za opće zdravlje populacije (srčane bolesti, moždani udar, dijabetes tip 2) te imaju posljedice na oralno zdravlje (kancerogene bolesti usta i grla, opekline unutarnje strane usne i zubnog mesa, pukotine nepca i rane na sluznici, vrijedovi, gingivitis, parodontozu i gubitak zuba), a postoji i mogućnost predoziranja budući da, osobito djeca i mladi, nisu vični preračunavanju doze nikotina između klasičnih cigareta i nikotinskih proizvoda, niti je sasvim jasno i jednoznačno naznačeno na ambalaži – ističe dr. Stipešević Rakamarić.

Edukacija mladih

Predoziranje snusom se manifestira mučninom, povraćanjem, glavoboljom, razdražljivošću, slabijom koncentracijom, poremećajima sna i pažnje te ubrzanim lupanjem srca. Osim toga, u stadiju predoziranja snusom, moguće je primijetiti efekt opijenosti, posebice kod mlađe populacije.

Zavod za javno zdravstvo educira učenike u okviru preventivnih programa školske medicine. Prošle je godine, u svrhu promicanja nepušačkog stila života, a u sklopu projekta Cardiab Protect, organiziran natječaj za najbolje radove osnovnoškolaca na temu ovisnosti o pušenju te je 10-ak učenika iz škola s područja Varaždinske županije nagrađeno nagradnim bonovima za njihov likovni angažman, a ostali simbolično za sudjelovanje. Pri Djelatnosti za promicanje zdravlja, petkom i dalje funkcionira Savjetovalište za životni stil i probleme povezane s prehranom, ako se osobe boje dobivanja na težini nakon prestanka pušenja.

U Hrvatskoj se provodi i Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća i bronha u kojem su ciljana populacija osobe u dobi od 50-75 godina, koje su aktivni pušači ili su prestali pušiti unutar 15 godina prije probira uz pušački staž od minimalno 30 godina, budući da je rizik obolijevanja od raka pluća nakon 15 godina od prestanka pušenja izjednačen s nepušačkom populacijom. Nositelji probira su liječnici obiteljske medicine koji takve pacijente šalju na niskodozni CT pluća. Cilj je postići odaziv od 50% ciljane populacije kroz 5 godina i dugoročno smanjiti mortalitet od raka pluća i bronha za 14%.