Siniša Jenkač: "Niz potpisanih velikih ugovora i investicija potvrda su da idemo u pravom smjeru"

VV | 5.7.2023. u 18:51h | Objavljeno u Aktualno

S obzirom na nedavne događaje i projekte koji su obilježili prethodno investicijsko razdoblje Republike Hrvatske, saborski zastupnik HDZ-a Siniša Jenkač je u ime Kluba zastupnika prilikom saborske rasprave iznio optimističnu perspektivu o budućnosti Hrvatske. Naglasio je da Hrvatska ne ide u pogrešnom pravcu, kako to pokušavaju prikazati pojedini političari iz redova opozicije, već je pred nama svijetla budućnost.

- Dokaz tome je nedavni posjet velike delegacije gospodarstvenika iz Baden-Württemberga koja je došla u Hrvatsku kako bi osobno vidjela i uvjerila se u mogućnosti investiranja. Motivirani su podatkom da je cijena električne energije u Hrvatskoj tri puta niža od one u Njemačkoj, a i cijena plina je tri puta niža. Također, brzina izdavanja dozvola i mogućnosti koje nudi Republika Hrvatska su iznimno privlačne za investitore, kako je istaknuo i gradonačelnik Mainheima, jednog od gradova u Baden-Württembergu - započeo je svoje izlaganje Jenkač. Kao zastupnik iz III. izborne jedinice, Jenkač je iznio primjer izgradnje i opremanja Centralnog operacijskog bloka Opće Bolnice Varaždin.

- Potpisivanje ugovora za ovaj projekt, ukupne vrijednosti od 45 milijuna eura, od čega su 43 milijuna eura bespovratna sredstva, održano je u četvrtak. Ovaj projekt će unaprijediti kvalitetu zdravstvene skrbi za 300 tisuća ljudi koji gravitiraju prema varaždinskoj bolnici. Ovo je jedan od najvećih investicijskih projekata u povijesti Varaždinske županije koji će omogućiti vrhunsku zdravstvenu skrb na svjetskoj razini - naglasio je Jenkač.

- Da Hrvatska zaista ide u pravom smjeru potvrđuje i potpisivanje velikog projekta u istraživanju i razvoju vrijednog 180 milijuna eura, što je najveći potpisani ugovor na razini Europske unije. Ovaj projekt predstavlja ulaganje u razvoj četvrte industrijske revolucije te je dokaz da se u Hrvatskoj radi dobro i da imamo povjerenje Europske komisije i Europske unije – istaknuo je saborski zastupnik iz Novog Marofa.

Klub zastupnika naglašava kako je pozitivan smjer u kojem se Hrvatska kreće, ulažući napore kako bi privukli investitore, unaprijedili zdravstvenu skrb, poticali istraživanje i razvoj. -Da smo na pravom putu dokazuje i razgovor s kolegama županima iz Slovenije koji su na neki način ljubomorni, ali i oduševljeni kako Hrvatska povlači europski novac. Naša zemlja trenutno povlači 25 milijardi eura bespovratnih sredstava, dok Slovenija povlači samo 3 milijarde eura. Ovo je jasan indikator uspješnosti naše politike i putokaz za budući razvoj - zaključio je Jenkač.