Sevšek će smanjiti broj gradskih službenika, Patafta najavio smanjenje prireza za 10 posto Foto: Krešimir Đurić

Sevšek će smanjiti broj gradskih službenika, Patafta najavio smanjenje prireza za 10 posto

| 20.4.2017. u 16:39h | Objavljeno u Aktualno

Liga za Varaždin, koja na izbore u svibnju izlazi s kandidatom za gradonačelnika i listom za Gradsko vijeće, danas je predstavila gospodarski dio svog programa "Varaždin na kvadrat".

Kako je naglašeno na konferenciji za medije u novim prostorima u Preradovićevoj ulici 17a, jedna od najvažnijih dimenzija Lige za Varaždin je stvaranje stvaranje poduzetničkog duha i okupljanje poduzetnika, stoga će i u novom prostoru djelovati poduzetnički klub. Od 33 točke cjelokupnog programa, naglasak je stavljen upravo na gospodarstvo i djelovanje gradske administracije koja je, naglašeno je, u uskoj vezi s uspostavom pozitivne poduzetničke klime.

- Pretpostavka pokretanja posrnulog gospodarstva je preustroj funkcioniranja gradske uprave i gradskih službi - istaknuo je Vlado Sevšek, kandidat Lige za Varaždin za gradonačelnika. Nabrojio je pritom neke od mjera koje namjerava provesti u slučaju da bude izabran na poziciju gradonačelnika.

Među ostalim, najavio je uvođenje informatičkog sustava koji bi građanima i poduzetnicima omogućio uvid u status njihovog zahtjeva te elektroničko predavanje zahtjeva građana ili poduzetnika. isto tako, najavio je i besplatni bežični internet u centru grada i na svim javnim, otvorenim površinama te osnovnim školama.

- Svaki gradski službenik morat će odgovoriti na svaki upit građana ili poduzetnika najkasnije u roku od 48 sati, a uvest ću i snimanje telefonskih razgovora . Naime, praksa iz drugih gradova pokazala je da su usluge gradskih službi puno kvalitetnije kada se razgovori s građanima snimaju - istaknuo je Sevšek.

Najavio je i uvođenje sustava nagrađivanja gradskih službenika prema ostvarenim rezultatima njihova rada, ali i obvezu svakodnevnog izvještavanja o izvršenim dnevnim radnim zadacima.

- S veseljem ću ukinuti sva radna mjesta koja su proteklih godina bila izmišljena, jer radno mjesto, da malo karikiram, "zamjenik savjetnika za savjetnikovog savjetnika" doista nije potrebno, a ima ih. Treba racionalizirati i broj zaposlenih na pojednim radnim mjestima. Prema našim analizama, broj zaposlenika je, bez ikakvog problema, smanjiti za 10 posto, čime će u gradskom proračunu ostvariti ušteda od pet milijuna kuna u jednom mandatu. Pritom će se učinkovitost preostalih zaposlenika povećati za 20 posto - naveo je Sevšek i dodao da će uštedama pridonijeti i to što će njegovi zamjenici, koje će predstaviti idući tjedan, raditi bez naknade, što bi u jednom mandatu donijelo uštedu od tri milijuna kuna.

O samom gospodarskom programu i projektima govorio je Davor Patafta.

- Procjenjujemo da će se u naredne četiri godine, u našem mandatu, u Varaždinu ostvariti investicije u ukupnoj vrijednosti od 700 milijuna kuna. Varaždin je u bivšoj Jugoslaviji bio 4. najrazvijeniji industrijski grad i žalosno je da danas prosječna neto plaća u Varaždinu iznosi 4.000 kuna. Iako nas još uvijek percipiraju kao razvijenu sredinu, primanja naših građana u prosjeku su niža od hrvatskog prosjeka. Investicije gospodarstvenika dovest do povećanja prosječnih primanja kako bi ona bila barem na razini prosjeka RH - rekao je Patafta.

Najavio da će u gradu Varaždinu smanjiti prirez za 10 posto, što će povećati primanja građana, te izgradnju najmanje dvije tvornice u Gospodarskoj zoni Brezje i time otvaranje nekoliko stotina radnih mjesta, što je, naglasio Patafta, ujedno obaveza Grada Varaždina kojem zbog ugovornih obaveza s RH prijeti opasnost od oduzimanja tog vrijednog zamljišta

- Podići ćemo cjelovitu gospodarsku aktivnost koja će razultirati većim prihodima u proračunu na osnovu poreza na dohodak, u iznosu od najmanje 25 milijuna kuna godišnje. Komunalni doprinos ćemo učinti stimulativnijim za investitore i izgradnju, a zbog povećanja gospodarskih aktivnosti doći će do višestrukog povećanja cjelokupnog prihoda u gradskom proračunu - rekao je Patafta.

Osvrnuo se i na gospodarske zone, gdje je najavio izgradnju spojne ceste Poduzetničke zone Jalkovec na JZ obilaznicu te ukidanje parafiskalnih nameta u poslovnoj zoni Trnovec.

Poduzetnicima-početnicima namjerava pomoći osnivanjem posebnog fonda unutar gradskog proračuna, kojim će se sufinancirati njihovi projekti i davati savjetodavna pomoć.