ilustracija

Sektorske udruge HUP-a inzistiraju na jasnim uputama Stožera o relaksaciji mjera

Varaždinske vijesti/HUP | 24.4.2020. u 20:22h | Objavljeno u Aktualno

Članice granskih udruga HUP-a pozdravile su plan ublažavanja Vladinih mjera u cilju ponovnog aktiviranja poslovnih aktivnosti, no ukazuju na nekoliko važnih uvjeta koje je važno ispuniti za normalizaciju rada i oporavka gospodarstva.

HUP- Udruga trgovine pohvalila je jučerašnju Odluku Vlade RH o relaksaciji mjere i produženju rada trgovina no ističu da je uz njih nužno donijeti detaljne upute Stožera kako bi mogli uspostaviti uvjete za kupnju na svojim prodajnim mjestima.

- Ono što smatramo jako važnim je da se donesu jasna pravila postupanja kako bi inspekcijske službe mogle jasno i ujednačeno postupati prema svim trgovcima. Na taj način najbrže ćemo moći osigurati sigurnost zaposlenika i kupaca bez prijetnji kaznama i zatvaranjima. Nedvosmislene upute koje će biti provedive u praksi pokrenut će naš sektor i doprinijeti hrvatskom gospodarstvu - poručio je Mirko Budimir, dopredsjednik HUP- Udruge trgovine.

Iz HUP ICT-a naglašavaju kako je relaksacija mjera svakako dobrodošla u ekonomskom smislu, no ističu nužnost digitalizacije u svim sektorima.

„IT tvrtke poštivat će sve epidemiološke mjere i preporuke te iskoristiti sve mogućnosti tehnologije i našeg načina rada da minimiziraju rizike širenja virusa u okolini. Ugroza našeg poslovanja u budućnosti dolazi iz smjera činjenica da će velik broj naših klijenata pretrpjeti ogromne gubitke što se reflektira na naše poslovanje i manja očekivanja u budućnosti. Ipak, jedna od stvari koja je proizlašla iz čitave situacije je imperativ digitalizacije u svim sektorima. Pokazalo se da su oni koji su dobro digitalizirani zapravo rezistentniji i efikasniji - poručio je Mateo Perak, direktor tvrtke Profico koja je član HUP ICT udruge.

Osim jasnih uputa oko relaksacije mjera i potrebe za što snažnijom digitalizacijom, sektori inzistiraju na daljnjim mjerama za zamah gospodarstva. Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje (HURA) koja se nalazi u pridruženom članstvu Hrvatske udruge poslodavaca ističe kako je u trenucima kada komunikacija vezana za zaštitu zdravlja građana i održavanje gospodarske aktivnosti uvelike ovisi upravo o njima, ključno održati stabilnost.

- Naš je sljedeći cilj oslobađanje od parafiskalnih davanja, što je korak čiju važnost naglašavamo od početka krize te radimo sve kako bismo dali svoj doprinos u održavanju likvidnosti svojih agencija članica te svih dionika industrije. Životi, iako se trenutno odvijaju u bitno otežanim okolnostima, ne smiju stati, stoga još jednom pozdravljamo podršku dužnosnika i države svim oblicima gospodarske djelatnosti koji se mogu održati u uvjetima pandemije bez ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana - poručila je Anđela Buljan Šiber, predsjednica Uprave HURA-e.