SDP "Oni koji pozivaju općine i gradove da u ovoj situaciji osiguraju besplatne vrtiće, svjesno mažu oči svojim sugrađanima"

VV | 4.10.2023. u 18:45h | Objavljeno u Aktualno

Nakon današnje sjednica Županijske skupštine oglasio se i županijski SDP prozivajući još jednom HDZ za Uredbu o sufinanciranju dječjih vrtića koja se, kako ističu, temelji na diskriminirajućim kriterijima prema kojima razvijene sredine dobivaju manje, a nerazvijene više.

- Župane, jesu li za vas sva djeca jednaka ili se slažete sa stavom HDZ-ove Vlade da djecu u vrtićima vrednuje po mjestu iz kojega dolaze? - pitanje je koje je SDP postavio županu Stričaku na današnjoj sjednici županijske skupštine. Naime, 18.rujna ove godine, zajedno sa svojim stranačkim kolegama, župan Stričak održao je konferenciju za medije na kojoj je hvalio novi model fiskalne održivosti vrtića, koji je donijela Vlada Republike Hrvatske.

Kao što je tada navedeno, ova mjera funkcionira po modelu stupnja razvijenosti jedinica lokalne samouprave pa ovisno o tome, pojedine sredine dobit će od države od 6,25 pa do 50 posto prosječne cijene smještaja po djetetu. Smatra li župan zaista da je u redu da država vrednuje dijete prema tome gdje je rođeno i gdje živi pa tako prema ovoj računici, dijete s prebivalištem u Varaždinu HDZ-u vrijedi 5, 6 ili čak 8 puta manje nego dijete u drugim gradovima i općinama?

Što je još gore, djeca iz sredina u kojima nije osnovan vrtić, neće dobiti ni centa pa se postavlja pitanje zašto su djeca i njihovi roditelji krivi za situaciju u koju ih je dovela njihova lokalna vlast? SDP je kao stranka dala jasan stav, da su sva djeca u ovoj zemlji jednaka i da država iz državnog proračuna mora osigurati sredstva, kako bi vrtić svoj djeci u Republici Hrvatskoj već danas mogao biti besplatan.

Oni koji se pozivaju na odluke pojedinih gradova i općina, pozivajući ih da to osiguraju u trenutnoj situaciji, ili ne znaju što govore ili svjesno mažu oči svojim sugrađanima. S obzirom da na svoje pitanje nismo dobili jasan odgovor, pitamo još jednom, smatraju li župan i HDZ da su sva djeca u ovoj zemlji jednaka - ponavljaju svoje pitanje SDP-ovci u priopćenju.