SDP: Nova integralna nagodba prošla zahvaljujući Čehokovim žetončićima iz HDZ-a

VV | 27.3.2021. u 13:53h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Iako su već izrazili svoje nezadovoljstvo novim nacrtom integralne nagodbe koja je jučer izglasana na Gradskom vijeću, SDP je danas izašao s novim priopćenjem za medije u kojoj još jednom napominju da je jučer "isceniran novi igrokaz" u režiji gradonačelnika Ivana Čehoka i "držača lojtri" HDZ-a. Njihovu medijsku objavu prenosimo u cijelosti:

"Za razliku od nacionalne pozornice gdje predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković već drugi mandat uspijeva ostati na vlasti pomoću žetončića iz raznih stranaka, u Varaždinu HDZ-ovi žetončići pomažu Čehoku u donošenju štetnih odluka za naš Grad i njegove građane.

Upravo se to dogodilo jučer na 37. sjednici Gradskog vijeća na kojoj je sa samo jednim glasom viška,Čehokovih 11 vijećnika skupljenih s njegove liste i dvoje bivših HNS-ovih jataka uspjelo izglasati Odluku o izmjeni nacrta integralne nagodbe. Ovaj puta „držač Čehokove lojtre“ kako Varaždinci zovu HDZ-ovce, nije bio Habijan koji je lukavo glasao protiv nagodbe, već HDZ-ov vijećnik Puja, džoker „pukla mi je veza“ koji u ključnom trenutku glasanja jednostavno nestao i time omogućio izglasavanje Nagodbe.

Jasno je da HDZ ponovo ponavlja već viđen scenarij iz 2017. kada su prije izbora glumili „ljutu“ oporbu Čehoku da bi nakon izbora s njim sklopili pakt. U lošoj reprizi filma koji ponovo žele prodati našim sugrađanimadošlo je samo do promjene glavnog glumca,umjesto Damira Habijana na scenu stupa „sliku svoju ljubim“ direktor Parkova Alen Runac koji novcem poreznih obveznika šalje promotivne letke za svoju kampanju. Jedina istina je da se iza svega ustvari krije interesna simbioza ova dva partnera koja traje već 20-tak godina još od vremena od kada je Čehok prvi puta izabran za zamjenika tadašnjem HDZ-ovom gradonačelniku i svojem mentoru Hrvoju Vojvodi.

Ovim jučerašnjim igrokazom HDZ još jednom pokazao i dokazao da mu je jedino bitna vlast i samo vlast za koju ne prežu ni od ovakvih perfidnih, ali prozirnih poteza.

Što se SDP-a tiče, naš stav je jasan i mi smo se otpočetka protivili ovakvoj integralnoj nagodbi koju smo nazvali najsramotnijom odlukom u povijesti Gradskog vijeća. Ovih 15 godina muke po balama  postale suspomenik sramote Ivana Čehoka, a sada i HDZ-a kojima je politička i interesna pohlepa bila važnija od zdravlja i općeg dobra Varaždinki i Varaždinaca.

Za razliku od HDZ-a i Čehoka, SDP-u je uvijek bio odgovoran i konstruktivan u rješavanju ovog dugogodišnjeg problema. To je u raspravi ponovo istaknuo predsjednik Kluba vijećnika SDP-a i kandidat za gradonačelnika Neven Bosilj koji je istaknuo da je SDP pokazao  dobru volju za rješavanje ovog problema, ali su vladajući cijelo vrijeme radili po svome često obmanjujući i same vijećnike, ali i javnost. Čak i sada na kraju neuspješnog mandata, umjesto da se sačeka rasprava i konačna pravomoćna presuda Vrhovnog suda oko spornih zamjena zemljišta kako bi Grad možda došao u puno bolju poziciju,koalicija Čehoka i HDZ-a odigrala po svome i na taj način neslavno završila svoj mandat bez da su riješili ključno obećanje u mandatu, balirani otpad – istaknuo je Neven Bosilj.

Iako je integralna nagodba bila najvažnija točka sjednice Gradskog vijeća važno je istaknuti da je upravo zahvaljujući SDP-u sa sjednice Gradskog vijeća skinuta sporna odluka o prodaji gradskog zemljišta TTS-u čime bi se Grad značajno oštetio. SDP je zbog togistupa bio izložen velikim pritiscima pa čak i  prijetnjama tužbama, agradska vlast nas je optužila da ne znamo čitati zakone i napadamo poduzetnike što je trebalo poslužiti samo kao skretanje pozornosti s činjenice da bi se tom prodajom oštetilo Grad. Na kraju je Čehok morao priznati poraz i maknuti tu točku s dnevnog reda svjestan da ni njegovi vijećnici ne bi glasali za ovakvu štetnu Odluku. SDP će uvijek poticati i podržavati poduzetništvo jer bez njega nema razvoja i boljeg života, ali ono mora biti temeljeno na korektnoj i poštenoj suradnji, a ne na pokušajima pogodovanja na račun gradskog priračuna."