SDP, HDZ i Reformisti glasali za nagodbu s T&H Investom, Budimo grad glasao protiv

VV | 14.4.2022. u 12:38h | Objavljeno u Aktualno

Po mnogima najspornija točka današnje 10. sjednice Gradskog vijeća bila je još jednom nagodba sa T&H Investom oko sudskih procesa i sporova koje vode s Gradom Varaždinom. Slična nagodba je bila izglasana u prošlom sazivu gradskog vijeća, tada se glasalo i za izmjene nagodbe, ali na kraju nije nikada bila potpisana s obje strane, a onda je i u novom sazivu u potpunosti maknuta sa stola te se krenulo u izradu nove nagodbe.

Ovog tjedna smo doznali o detaljima te nagodbe gdje će T&H Investu biti vraćena zemljišta na Banfici, Jalkovcu i dijelom u Novakovoj te 16,8 milijuna kuna. S obzirom da vijećnika Nezavisne liste Ivana Čehoka nije bilo na raspravi točaka dnevnog reda sjednice, najglasniji u opoziciji nagodbe su bili vijećnici Budimo grada koji su već ranije izrazili nezadovoljstvo da je Grad Varaždin u previše toga "popustio" u pregovorima kod izrade nagodbe.

- Platforma Budimo grad je za to da se svi sporovi riješe tako. Ja se slažem s vama. Svako ima svoje pogleda, vaše je da je ovo korisno za Grad, ali ja bi da se nagodba odradila u možda nekom malo drugačijem smjeru. Kada govorimo o nagodbu, trebali bi govoriti o tome da se nalazimo u sredini, ja to ne vidim ovdje. Imam osjećaj da se svi sporovi u kojem je T&H Invest blizu dobivanja spora zadržavaju u nagodbi, a da se popušta u svim sporovima u kojem je Grad bliže dobivanja spora - istaknuo je Dražen Čelar u raspravi oko nagodbe u ime platforme Budimo grad i naglasio da ne vidi zašto su u nagodbi uključena i zemljišta koja nisu predmet spora čime se oduzelo pravo i mogućnost ostalim građanima da otkupe tu zemlju.

- Za razliku od rasprave o 0.1 i 0.2 verzije integralne nagodbe, neki su je zvali integralnom prijevarom, ova rasprava je vrlo dosadna. Nema prijetnji rajčicama, jajima, nema prosvjeda. To je neka razlika u posljednje dvije rasprave o nagodbama. Nadam se da ćemo biti konstruktivniji i da neće biti razgovora na USKOK-u - rekao je Damir Habijan, vijećnik HDZ-a osvrčući se na platformu Budimo grada i prozvao Hrvoja Petrića jer je jedan od sporova Grada i T&H Investa pokrenut za vrijeme dok je Grad predstavljao odvjetnički ured Hrvoja Petrića.

- Možda je i on trebao biti stranka ove nagodbe. Ima mnogo toga o čemu bi mogli raspravljati, a on bi mogao znati kao vrsni pravnik osnove prava da se sporovi pokreću u određenim rokovima, ali ga nije smetalo to u nekim slučajevima. Imamo javne podatke da je 4,5 milijuna kuna dobio od Grada na ime toga - objasnio je Habijan i također prozvao SDP da su napravili obrat oko nagodbe.

- Nisam trebao stranka nagodbe, a ako je imao priliku proučiti nagodbu, Gradu dolaze novci iz svih sporova. Gradu iz spora o ništetnosti dolazi 10-ak milijuna, dolazi novac od zamjene zemljišta i govoriti nešto da sam nešto propustio, nismo ništa propustili - objasnio je Hrvoje Petrić, vijećnik platforme Budimo grada.

Nakon toga se javio Miroslav Marković koji je objasnio da su protiv integralne nagodbe bili jer nisu mogli vjerovati da Ivanu Čehoku da rukovodi sporovima s T&H Investom s obzirom da ima i optužnice u poslovima oko zemljišta.

- Temelj našeg političkog stava bila je cijena kupoprodajnih zemljišta koja su po nama bila dubinsko preplaćena gdje se nisu osigurala sredstva i gdje je predlagatelj bio bivši gradonačelnik koji ima tri optužnice i jednostavno vi takvom čovjeku ne možete vjerovati. Tada je gradonačelnik koalicijskom partneru, Damiru Habijanu, pet minuta prije objasnio da se neće žaliti u slučaju Ekos Holdinga gdje je direktno došlo do štete za Grad, a samo gledajući parnične troškove smo tada izgubili milijun kuna. Smatrali smo da već u startu šikara u Koblenzovoj ne vrijedi 140 eura po m2 i ako tako gledate na to, naš stav je bio jasan - rekao je Marković.

Prijedlog nagodbe je na kraju bio izglasan većinom glasova, 10 glasova za, tri glasa protiv i jednim suzdržanim glasom. SDP, HDZ i Reformisti su glasali za nagodbu, Budimo grad protiv, NL Ivana Čehoka bojkotira sjednice vijeća jer traže ostavke Zdravke Grđan i Vesne Haluge, a Davor Patafta je bio suzdržan.