Savjet mladih Varaždinske županije: Mladi u Varaždinskoj županiji imaju razloga za optimizam

VV | 12.8.2022. u 16:30h | Objavljeno u Aktualno

Međunarodni dan mladih, koji se pod okriljem Ujedinjenih naroda obilježava kontinuirano od 2000. godine, obilježava se svake godine 12. kolovoza, a 2022. godina proglašena je i Europskom godinom mladih u kojoj se želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti.Unatoč svim teškim okolnostima koje su zahvatile Varaždinsku županiju, Republiku Hrvatsku, ali i cijeli svijet, sretni smo što se nije dozvolilo da se položaj mladih unazadi i pogorša, već upravo suprotno. Rješavanju problema mladih Varaždinska županija pristupila je kroz izgradnju partnerskog odnosa s mladima. Tako je Varaždinska županija napravila veliki iskorak za mlade, posebno u obrazovanju koje je preduvjet kvalitetnog zaposlenja mladih osoba, a samim time i zasnivanja vlastite obitelji u bilo kojem dijelu Varaždinske županije. Završen je projekt rekonstrukcije Osnovne škole Veliki Bukovec, završen je projekt dogradnje Osnovne škole Martijanec, završena je izgradnja Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija.

Koordinacija_zupanijskih_savjeta_mladih_20.jpg

Također, Varaždinska županija potiče izvrsnost nagradama uspješnim studentima i učenicima – donesena je Odluka o nagrađivanju učenika za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima; a u okviru Centara izvrsnosti Varaždinske županije otvoreni su i praktikumi – praktikum za potrebe Strukovnog centra izvrsnosti za strojarstvo, praktikum i zvjezdarnica za potrebe programa astronomije u sklopu Centra izvrsnosti za fiziku te praktikum za potrebe Strukovnog centra za elektrotehniku; ovdje nije riječ samo o radu s darovitom djecom, riječ je i o suvremenom pristupu izvođenja programa unutar škola. Time se stvara spona povezanosti s gospodarstvom čime se ostvaruju nova radna mjesta.

Povećane su i stipendije za učenike i studente Varaždinske županije, a najavljeno je i da će se u novoj školskoj i akademskoj godini 2022./2023. dodatno povećati broj i visina stipendija.Sve navedeno je dokaz da se, konkretnim mjerama koje daju rezultate, standard mladih u Varaždinskoj županiji popravlja. Pred mladima su velike prilike, razloga za optimizam ima, no pred nama je još puno posla!