Sastanak u Ivancu održan bez zastupnika HDZ-a: "Kamenolom je omogućio HDZ i on ga jedini može zatvoriti"

MGA | 6.9.2022. u 14:55h | Objavljeno u Aktualno

U Ivancu je danas na poziv gradonačelnika Milorada Batinića održan sastanak sa saborskim zastupnicima Varaždinske županije na kojoj je pitanje otvaranja kamenoloma Siljevec na Ivančici bila glavna tema. Sastanku su se odazvali jedino HNS-ov saborski zastupnik Predrag Štromar i zastupnica NS-Reformista Natalija Martinčević. SDP-ova Barbara Antolić Vupora svoj je nedolazak ispričala zbog zdravstvenih razloga, ali se SDP Varaždinske županije oglasio priopćenjem u kojem se protive kamenolomu na Ivančici. Na sastanak također nije došao niti jedan saborski zastupnik HDZ-a među kojima su Nadica Dreven Budinski, Siniša Jenkač i Damir Habijan.

Gradonačelnik Batinić rekao je da Grad Ivanec jedino što može poduzeti je raspisivanje peticije protiv kamenolom, za što su dosad prikupili oko 6.000 potpisa. Nakon potpisivanja peticije u Varaždinu, kaže da će uskoro potpisivanje peticije organizirati i u Ludbregu, na poziv gradonačelnika Dubravka Bilića.

Na pitanje novinara o tome kad bi se moglo očekivati proglašenje Parka prirode Ivančica te hoće li to onemogućiti otvaranje kamenoloma unutar Parka, Batinić je odgovorio da je to danas htio čuti od saborskog zastupnika Damira Habijana, kao inicijatora tog projekta.

- Želio bih da to ide što prije iako su duge procedure. Kamenolom je već sada u sklopu zaštićenog ekološkog područja Natura 2000 i na tom su prostoru brojne biljne vrste. No najveći je problem pitanje ljudskih sudbina. Ugroženo je naselje Ivanečka Željeznica jer sav transport ide kroz naselje, kao i kroz izletište Pokojec, na području Novog Marofa, što isto nije dobro. Tu su brojna izvorišta vode s Ivančice kojim se opskrbljuje velik dio Varaždinske županije. To su dva ključna problema i tu je težište naše inicijative - rekao je Batinić dodavši da se i unutar parka prirode može formirati kamenolom, "ali je to opcija o kojoj ne želi niti razmišljati".

Saborska zastupnica Reformista Natalija Martinčević posebice se oštro obrušila na HDZ i njihova saborskog zastupnika Damira Habijana.

- Žao mi je što se nije odazvao nitko od zastupnika HDZ-a. Danas smo ovdje konstruktivno raspravljali i možemo zaključiti da je zajednički nazivnik za sve ove četiri važne teme HDZ. Kod prvog pitanja, vezano za kamenolom, promjenu prostornog plana omogućila je Općina Budinščina na čelu s načelnikom koji je iz HDZ-a. Daljnje dozvole za otvaranje kamenoloma dalo je Ministarstvo gospodarstva i ponovno ministar iz HDZ-a. Cijelu ovu priču otvorio je i omogućio HDZ i jedini je može zatvoriti HDZ, i bilo bi dobro da netko o tome obavijesti zastupnika Damira Habijana, iz HDZ-a - poručila je Natalija Martinčević.

Na sastanku je bilo riječi i o problematici odlaganja miješanog komunalnog otpada na odlagalištu Jerovec te o prijedlogu Grada Ivanca vezano za izmjene Zakona o vodnom gospodarstvu temeljem kojeg je donesene Uredba koja nalaže pripajanje Ivkom-voda Varkomu. Grad Ivanec uspio je "srušiti" Uredbu na Ustavnom sudu temeljem načela vlasništva tako da zasad nema ništa od pripajanja. Četvrta tema bio je prijedlog izmjena Zakona o cestama (financiranje županijskih i lokalnih cesta). Vezano za odlagalište Jerovec Martinčević je istaknula da su kapaciteti tog odlagališta premali da bi se tamo dovozio otpad iz drugih JLS-ova Varaždinske županije.

- Riječ je o lošoj odluci HDZ-a da se tu dovozi smeće iz Grada Varaždina i drugih sredina s područja županije - rekla je Martinčević.