Ravnateljica OBV Sanja Zember o smjeni: Struka je danas rekla svoju riječ

D.P/Varaždinske vijesti | 19.1.2017. u 16:28h | Objavljeno u Aktualno

Nakon današnje sjednice Stručnog vijeća OBV, koje je dalo podršku ravnateljici Sanji Zember i njezinom radu, ravnateljica koja je pred razrješenjem sazvala je konferenciju za novinare te istaknula: "Struka je danas rekla svoju riječ".

Podsjetimo, Upravno vijeće u smjenu ravnateljice inicijalno je krenulo, kako je za Varaždinske vijesti pojasnio predsjednik UV-a Zoran Šantek zbog "nezadovoljstva samih liječnika i drugog osoblja bolnice radom ravnateljice". Tu je izjavu potkrijepio dopisom koji je potpisao bivši predsjednik SV-a Ivan Pavliček, od kojeg se SV danas ogradilo.

Naknadno je Upravno vijeće donijelo nove Odluke o pokretanju razrješenja ravnateljice koje se ne temelje na spornom dopisu, no i te je Odluke Stručno vijeće danas odbacilo kao neutemeljene te je svom predstavniku u UV-u Ranku Stareu dalo naputak da ne podrži Odluku o razrješenju ravnateljice S. Zember.

- Mi ne želimo biti bolnica slučaj. Mi smo zdravstveni djelatnici i prednost naše bolnice čine zdravstveni djelatnici kao nosioci zdravstvenog sustava. Smatramo da je naša bolnica vrhunska bolnica, isprofilirana u smjeru onkologije, onkokirurgije i neurokirurgije - kazala je Sanja Zember te podsjetila kako postoje stručni razlozi da nuklearna magnetska rezonanca, bude u varaždinskoj bolnici.

Istaknula je kako naglašava tu činjenicu, jer u bolnici je naglasak na struci, a ne na politici.

- Bolnica nije politički poligon, već se tu govori o zdravlju i interesu pacijenata - istaknula je Zember koja nije željela odgovoriti na pitanje koji su je politički moćnici tražili da zapošljava njihove ljude u bolnici te spekulirati je li to razlog za njezinu smjenu.

Za mene ne postoje moćnici, za mene postoje moćnici struke i znanja. Postoje zdravstveni moćnici, moćnici iz kulture, moćnici znanja - općenita je bila Zember te kazala kako u suradnji s pravnicima priprema svoje očitovanje na odluke Upravnog vijeća o njezinom razrješenju.

Na pitanje hoće li potražiti pravnu zaštitu, odnosno pokrenuti spor, ukoliko je UV ipak razriješi - odgovorila je potvrdno.

S obzirom na to kako je smjena ravnateljice Zember digla mnogo prašine i postavljaju se razna pravna pitanja oko zakonitosti, odnosno nezakonitosti određenih postupaka i odluka Upravnog vijeća, a na koje upozorava bivši član UV-a Damir Habijan, bilo bi logično da se o svemu oglasi i ministar zdravstva.

Od njega smo zatražili službeno očitovanje, no odgovor još čekamo.