Saborski zastupnik Jenkač apelirao na ministarstvo za aktivniji proces obnove i rekonstrukcije državne ceste D-24

Varaždinske vijesti | 3.3.2023. u 14:54h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik HDZ-a Siniša Jenkač je na sjednici u Hrvatskom saboru podržao inicijativu izmjene Zakona o Hrvatskoj komori inženjera tehnologije i prometa, napominjući kako je njezinim osnivanjem stvoren osnovni institucionalni uvjet za stjecanje povjerenja javnosti.

Zbog povećanja obujma razine uslužnosti svih prometnih grana i intenziviranja poslova sigurnosti zaštite u prometu, izrade sve složenijih studija, projekata i elaborata vezanih za prometnice, prometna sredstva i čovjeka kao ključnog čimbenika odvijanja prometnih procesa, 2008. godine utemeljena je Hrvatska komora inženjera tehnologije prometa i transporta.

- Predloženim zakonom proširila bi se mogućnost da se u hrvatskom moru inženjera tehnologije prometa i transporta mogu pridružiti magistri inženjeri, koji su završetkom stručnog diplomskog prometnog studija stekli 300 ECTS bodova. Donošenjem i provedbom ovog prijedloga zakona, osigurava se pravednost, kao i jačanje Hrvatske komore inženjera tehnologije prometa i transporta – rekao je Jenkač i naglasio kako Zakon predlaže da učlanjenje u Komoru ne predstavlja obvezu, već pravo.

Nadalje, kao čelni čovjek Novog Marofa najavio je otvorenje novomarofske obilaznice i apelirao na resorno ministarstvo da se aktivnije priključi procesima obnove i rekonstrukcije državne ceste D24 koja spaja Krapinsko-zagorsku i Varaždinsku županiju.

- Kroz mjesec do dva, otvorit ćemo obilaznicu Grada Novog Marofa koju čekamo, i Novomarofčani i svi mještani iz okolnih naselja, još od 1988. godine – izjavio je Jenkač te naglasio kako će obilaznica rasteretiti promet na D3 i pojedinim županijskim cestama gdje na dnevnoj razini prođe 8600 vozila.

Obilaznicom će se, navodi Jenkač, značajno rasteretiti tranzitni promet kroz centar Novog Marofa, čime će se poboljšati kvaliteta života građana te će se uz gradnju pristupnih i spojnih cesta omogućiti daljnji razvoj i širenje gospodarstva. No tu su i novi projekti.

- Pripremaju se projekti uređenja državne ceste D24 koja spaja Krapinsko-zagorsku i Varaždinsku županiju u duljini od 10 kilometara. Apeliram na Ministarstvo da čim završimo obilaznicu, krenemo u aktivnije procese otkupa zemljišta te ćemo tako riješiti i problem državne ceste D24 – zaključio je Jenkač.