"S faksa u poduzetništvo" na Sveučilištu Sjever: Mlade treba potaknuti da stvaraju radna mjesta Foto: Krešimir Đurić

"S faksa u poduzetništvo" na Sveučilištu Sjever: Mlade treba potaknuti da stvaraju radna mjesta

| 6.6.2018. u 18:46h | Objavljeno u Aktualno

Odjel za poslovnu ekonomiju Sveučilišta Sjever danas je u Sveučilišnom centru Varaždin organizirao panel raspravu "S faksa u poduzetništvo", kako bi studente, ali i postojeće poduzetnike, upoznali s mogućnostima koje razne institucije pružaju prilikom pokretanja i vođenja vlastitog posla.

sveuciliste_sjever_-_s_faksa_u_poduzetnistvo_01.JPG

- "S faksa na poduzetništvo" je ideja osnaživanja studenata Sveučilišta Sjever. Imamo 25 studijskih programa, dakle riječ je o multidisciplinarnom pristupu. Želimo osnažiti studente kako bi pogledali u neku novu budućnost i počeli razmišljati na način da su oni ti koji stvaraju radna mjesta, a ne netko drugi, odnosno da ih radna mjesta ne čekaju u postojećem okruženju i uvjetima. Želimo ih potaknuti da testiraju i ostvare svoje vizije i ideje - rekao je ovom prilikom pročelnik Odjela za poslovnu ekonomiju, izv.prof.dr.sc. Ante Rončević.

sveuciliste_sjever_-_s_faksa_u_poduzetnistvo_04.JPG

Govorilo se tako o mogućnostima financiranja start-up projekata, ESIF (Europski strukturni i investicijski fondovi) zajmovima te poticajnim mjerama za pokretanje poslovanja, izradu projektne dokumentacije, samozapošljavanje, ali i o važnosti potpore lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) poduzetnicima početnicima.

Naime, kako je istaknuo pročelnik Rončević, u razgovoru sa studentima često se javlja barijera, odnosno pitanje financiranja poduzetničkog pothvata.

sveuciliste_sjever_-_s_faksa_u_poduzetnistvo_03.JPG

- Stoga je i cilj ovog okupljanja da se izmijeni ta slika o problemima financiranja te da im pokažemo da nije problem u izvorima financiranja, već je problem imati hrabrosti artikulirati svoju ideju i viziju i tako pokušati biti drugačiji, biti poduzetnik. Kriza je nedvojbena potvrda da ono što i kako radimo više ne opstoji i da trebamo nešto promijeniti. Kriza je šansa, i u tom smislu želimo poručiti studentima i svima ostalima da promisle o dosadašnjem načinu razmišljanja te o načinima kako ući u "svijet odraslih", svijet poduzetništva i pokušaju promijeniti lice zemlje u kojoj živimo - poručio je pročelnik Rončević.

Dodao je kako je vizija projekta "S faksa u poduzetništvo" napraviti studentski poduzetnički inkubator na Sveučilištu Sjever.

- Ovaj skup je jedan od koraka u tom procesu, a uskoro ćemo organizirati još jedan panel koji zasad ima radni naslov "S posla na fakultet", s obzirom da imamo velik broj studenata koji studiraju uz rad. Želimo i njima pomoći i osnažiti ih da u svijetu poduzetništva budu spremni za sve izazove. Na kraju, u šali znamo reći da želimo promijeniti onu izreku "S faksa u Irsku" u "Zaposlimo se u Hrvatskoj" - zaključio je Rončević.

Okupljenima se obratio i prorektor Sveučilišnog centra Varaždin izv. prof. dr.sc. Damir Vusić, koji je istaknuo da su ovakvi skupovi vrlo ozbiljni i potrebni u današnje vrijeme.

sveuciliste_sjever_-_s_faksa_u_poduzetnistvo_02.JPG

- Svi se pitaju je li moguće s "faksa u poduzetništvo". Moguće je zahvaljujući upravo ovakvim inicijativama i aktivnostima te inicijativama i dodatnim naporima koje će Sveučilište Sjever uložiti u kurikulume pojedinih studijskih programa. Studentima je važno dati informacije što učiniti i kome se obratiti da bi ušli u svijet poduzetništva. Važna je pritom i kvalitetna potpora tijela državne uprave i jedinica lokalne i regionalne samouprave. Mladim poduzetnicima treba omogućiti da što jednostavnije provode svoje aktivnosti - naglasio je prorektor.

Na panelu su sudjelovali predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), predstavnici Lokalne akcijske grupe (LAG) Zeleni bregi te predstavnici konzultantskih tvrtki koje pripremaju projektnu dokumentaciju i prijave na projekte. Irena Dajčar, poduzetnica čija se tvrtka, među ostalim, bavi i konzultantskim uslugama, studentima je govorila o europskim fondovima i programima pomoći mladim ljudima koji pokazuju afinititete i ambicije za ostanak u Hrvatskoj te o radu s takvima programima. Predstavljene su, među ostalim, i poticajne mjere za samozapošljavanje i financiranje inovacija.

sveuciliste_sjever_-_s_faksa_u_poduzetnistvo_06.JPG

- Naša je uloga potaknuti mlade da sami kreiraju svoje poslove. Naglasak smo stavili na Program ruralnog razvoja i turizam, potpore za razvoj novih edukativnih programa i programa osposobljavanja, pokretanje start-upova, novih poduzetničkih ideja, inovacija, znanstvenih istraživanja, sve ono što predstavlja pomak naprijed. Što se tiče start-upova, Varaždin i cijela ova regija ima jaku IT infrastrukturu te vjerujem da će se tu javljati još novih i mladih generacija koje će dobiti motivaciju i poticaj da razvijaju ideje, a tu im se može pomoći uspješnim plasmanom europskih sredstava namijenjenih za razvoj i istraživanje - istaknula je Dajčar.

sveuciliste_sjever_-_s_faksa_u_poduzetnistvo_05.JPG

Predstavnici HBOR-a predstavili su programe kreditiranja start-up projekata, prihvatljive prijavitelje i troškove, kreditne uvjete te ostale programe kreditiranja, dok su predstavnici HAMAG-BICRO-a govorili o Europskim strukturnim i investicijskim fondovima (ESIF) te ESIF zajmovima - mikro investicijskim zajmovima, malim zajmovima te mikro obrtnim sredstvima.

sveuciliste_sjever_-_s_faksa_u_poduzetnistvo_07.JPG