na večerašnjoj sjednici novomarofskog Gradskog vijeća bilo je dosta burne rasprave Foto: Dražen Novosel

S 10 glasova za, 6 protiv i jednim suzdržanim prihvaćen proračun Novog Marofa za 2016.

| 1.12.2015. u 20:13h | Objavljeno u Aktualno

Većinom glasova vijećnika prihvaćen je proračun Grada Novog Marofa za 2016. godinu od 38,8 milijuna kuna, a s obzirom da je ovo bila prva sjednica Gradskog vijeća na kojoj je kao vijećnik sudjelovao bivši gradonačelnik Darko Hrenić, tijekom sjednice bilo je dosta burne rasprave.

Gradonačelnik Siniša Jenkač (HDZ) uvodno je naglasio da je riječ o rekordnom prijedlogu proračuna unatrag nekoliko godina, jer se u njemu predviđa nekoliko velikih projekata;  izgradnja reciklažnog dvorišta, sanacija deponija u Čretu i dogradnja dječjeg vrtića, te dosta drugih investicija.

Vijećnik Dragutin Košćak (HNS) rekao je da je proračun napravljen po principu copy paste, odnosno da se osim u tri stavke ne raziluje od proračuna kojeg je vijeće donijelo za 2015.  

- Proračun za 2016. je prepisan proračun iz 2015. godine, koji se, na žalost, neće ostvariti u značajnoj mjeri i nećemo privatiti proračun za 2016. - naglasio je Košćak.

U raspravu se oko prijelodloga proračuna uključio i Darko Hrenić (NS Reformisti).

- Iznos od 38 milijuna kuna veže me na razloge mog rušenja s funkcije gradonačelnika, jer jedan od razloga zbog kojeg mi nije bio prihvaćen proračun, bio je taj da sam bio nerealan u pripremanju proračunu za 2015. godinu od 26 milijuna kuna, a sada smo na prijedlogu od 38 milijuna kuna. Gdje je poduzetništvo i zapošljavanje, nema ulaganja u prijedlogu za 2016. i ja za taj proračun neću glasovati - kazao je Hrenić.

U raspravu se uključila i Draga Bitar (HNS)

- Proračun nisam trebala ni čitati jer znam što u njemu piše. Grad Novi Marof je po razvijenosti nisko, može nas izvuči samo gospodarstvo za što nam trebaju novci, a to nisam vidjela u proračunu. U strategiji razvoja unijeli smo poljoprivredu, koje u proračunu nema. Govorimo o projektima no pitam koliko smo novaca u proračunu predvidjeli za projekte? Novi Marof ne zaslužuje ovo, već razvoj u proračun treba staviti i ono što razvija, nemamo ni jednog projketa gdje ćemo zaposliti sugrađane - kazala je Bitar.

Na kraju se vijećnicima ponovno obratio gradonačelnik Jenkač, naglasivši da ga čudi konstatacija da se za proračun od 38 milijuna kuna s projekata govori da projekata - nema.

- Grad prijašnjih godina nije imao projekte, ovo je razvojni proračun i na tim temeljima trebamo graditi Novi Marof - rekao je Jenkač, nakon čega je proračun za 2016. godinu prihvaćen s 10 glasova za, šest protiv i jednim suzdržanim.

Prije izglasavanja proračuna jednoglasno je prihvaćena strategija razvoja grada Novog Marofa za razdoblje od 2015. do 2020. godine, a većinom glasova, točnije s 10 glasova za i sedam protiv, prihvaćeno je izvješće o izvršenju proračuna grada Novog Marofa za prvih šest mjeseci ove godine.

I tijekom tih točaka dnevnog reda vodila se burna rasprava tijekom koje je bivši gradonačelnik, a od danas gradski vijećnik Darko Hrenić rekao da se osjeća kao u Siriji, aludirajući na to da se ga se diskriminira kao vijećnika, napomenuvši da će on to izdržati, dok je aktualnog gradonačelnika Sinišu Jenkača tijekom rasprave oslovljavao riječima privremeni gradonačelnik, za što je opomenut od predsjednika Gradskog vijeća.