Reformisti uz Međunarodni dan primalja naglasili važnu ulogu primalja u zdravstvenoj zaštiti žena Foto: Reformisti

Reformisti uz Međunarodni dan primalja naglasili važnu ulogu primalja u zdravstvenoj zaštiti žena

Varaždinske vijesti | 5.5.2020. u 18:04h | Objavljeno u Aktualno

Međunarodni dan primalja Reformisti Varaždinske županije prošle su godine obilježili okruglim stolom ''Samostalnost primalja - izazov ili potreba u bolničkom sustavu" u organizaciji Interesnog odbora žena Varaždinske županije i grada Varaždina.

- Kako ove godine okolnosti ne dozvoljavaju da se ovaj vrlo važan datum obilježi na sličan način, a ove godine taj datum ima i posebno značenje jer je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila 2020. godinu “Godinom Sestrinstva i Primaljstva”, želimo ovim putem skrenuti pozornost javnosti na iznimno važnu ulogu koju primalje imaju u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi. Kontinuirana primaljska skrb u Hrvatskoj nažalost još uvijek nije na razini na kojoj je u većini zemalja Europske unije. U naprednim društvima, standard u primaljstvu je jedna žena – jedna primalja, a svakoj ženi omogućeno je da upozna primalju i prostor u kojem će rađati. Upravo to je i dugoročan cilj u Hrvatskoj, ostvarivanjem kojeg će primaljstvo biti podignuto na razinu koju i zaslužuje - priopćili su Reformisti.

- Biti primalja ne znači samo profesiju već i životni poziv. Pojam primalje podrazumijeva veliku odgovornost i profesionalni pristup u partnerskom odnosu sa ženom trudnicom ili pacijenticom pri pružanju potrebne skrbi, svih vrsta savjeta potrebnih tijekom trudnoće i porođaja, vođenju samog porođaja te potpore majci i djetetu nakon porođaja. Vrlo važnu ulogu imaju i primalje Odjela za patologiju trudnoće. One skrbe o zdravlju posebno osjetljive populacije trudnica sa komplikacijama i rizičnim trudnoćama. Primalje mogu biti velika podrška i vrlo povezane sa pacijenticama koje u nekim slučajevima borave na Odjelu i po nekoliko tjedana pa čak i mjeseci. Osim profesionalnih znanja i vještina te razvijenog visokog stupnja empatije, svakodnevno moraju prepoznavati razna psihološka stanja kako bi ostvarile što bolju komunikaciju i što bolji pristup pacijenticama. U javnosti se malo zna o djelokrugu rada primalja na Odjelu za patologiju trudnoće, toj samozatajnoj ali važnoj kariki u zdravstvenom timu za skrb budućih majki - izjavila je Vesna Bednjanić, potpredsjednica petrijanečkih Reformista i prvostupnica primaljstva sa 25 godina iskustva rada u struci.