VIDEO, FOTO Reformisti napustili sjednicu Skupštine, nije prošao njihov prijedlog za OB Varaždin Foto: Krešimir Đurić

VIDEO, FOTO Reformisti napustili sjednicu Skupštine, nije prošao njihov prijedlog za OB Varaždin

IHR/Varaždinske vijesti | 28.2.2023. u 11:18h | Objavljeno u Aktualno

Vijećnici Županijske skupštine iz redova Reformista napustili su današnju sjednicu  jer nije prošao njihov prijedlog da se u sklopu dnevnog reda raspravlja o zadržavanju statusa OB Varaždin kao regionalne bolnice, što su najavili još na jučerašnjoj konferenciji za novinare uoči Skupštine.

- NS Reformisti: Ključno je da Opća bolnica Varaždin ostane u rukama građana naše županije

Vijećnica Martinčević ustvrdila je kako je o ovome važno raspravljati danas, a iznijela je i ključne razloge za to.

viber_slika_2023-02-28_10-59-38-593.jpg

- Ključni razlozi zbog kojih bolnica mora ostati županijska, a ne državna je taj što su bolnicu gradili naši građani kroz samodoprinose. Generacije su ulagali. Nitko nije toliko samodoprinosima ulagao kao naši građani, a drugi razlog je taj što su u prošlom mandatu županijske vlasti izvršena najveća ulaganja u bolnicu, sredstvima EU sredstava. To su najveća ulaganja u povijesti. Ukupna ulaganja su iznosila 312 milijuna kuna, a tu je još i 405 milijuna kuna za Centralni operacijski blok. Argument da bi bolnica trebala u ruke države jer gomila gubitke je pogrešan argument. Jer da je HZZO isplatio 274 milijuna kuna, koliko je bolnica izvršila usluga, bolnica bi bila "u plusu". U kontekstu racionalizacije upravljanja, najveći gubitaši su upravo sve klinike i bolnice koje su pod državom. Ovim zakonskim prijedlogom Vlada RH direktno oduzima imovinu građanima Varaždinske županije, vrši centralizaciju. Susjedna Međimurska županija, ona je donijela zaključak, svi vijećnici Skupštine su bili za to da bolnica ostane županijska. I zato vas molim da i mi danas o tome raspravljamo - rekla je Martinčević.

viber_slika_2023-02-28_10-56-16-870.jpg

Župan je ustvrdio da se ovdje radi o jednoj vrlo ozbiljnoj demagogiji.

- Svima je jasno da Hrvatski Sabor donosi zakone, a ne Županijska skupština. Uvažena vijećnica je ujedno i saborska zastupnica. Taj prijedlog zakona je bio u raspravi, pa zašto o tome niste raspravljali o Saboru? Naša uvažena zastupnica nije prozborila ni slova na mjestu gdje se o tome odlučuje. Ali zbog izbora za Gradsko vijeće Varaždina, demagoški nastupamo. Upravo su Reformisti podržali prijedlog reforme zdravstvenog sustava kada su bili "mali od palube fHDZ-a". Možda opet žele biti HDZ-ovi "žetončići", pa se ne žele zamjeriti premijeru Plenkoviću? U Zagrebu ni bu, ni mu, da ih nitko ništa ne pita, a tu mogu sve. Reforma zdravstva je uvjet da se dobiju sredstva iz EU, a kada je to ispregovarano, bili su dio vladajuće koalicije - podsjetio je župan.

viber_slika_2023-02-28_10-56-16-621.jpg

Vijećnica Martinčević je ustvrdila kako na prvoj raspravi u Saboru, vezano uz ovu temu, nije bila jer je s predsjednikom Zoranom Milanovićem bila u Čileu.

- Sada će ići drugo čitanje, ali govorit ću o tome u Saboru, u četvrtak u slobodnom čitanju, možda već i sutra. Reći ću sve što mislim o vama, o ovakvom vođenju Županije, posebno načinu na koji komunicirate. Ovo na što ste spali je sramotno. Neću vas vrijeđati i prozivati kao što vi činite - ustvrdila je te je "pošpotala" i predsjednika Skupštine Josipa Križanića koji, kako je rekla, vrlo žustro brani župana, ali ne i vijećnike Reformista, kada se jave za riječ.

Video sadržaj