Reformisti na kongresu Europske demokratske stranke u Mainzu, glavna tema - izbori

vv | 15.10.2023. u 12:00h | Objavljeno u Aktualno

Čačić u raspravi istaknuo ključne točke koje bi trebale ući u manifest za izbore

U petak, 13. listopada, u njemačkom Mainzu održan je kongres Europske demokratske stranke na kojem kao članica sudjeluje i Narodna stranka – Reformisti, koju predstavljaju predsjednik stranke Radimir Čačić i potpredsjednica Natalija Martinčević.

Glavna tema - izbori za EU parlament

Na kongresu je izabrano novo predsjedništvo Europske demokratske stranke, a za predsjednika je ponovno izabran Francois Bayrou iz Francuske.

Glavna tema kongresa bila je priprema za izbore za Europski parlament 2024. godine te se vodila rasprava o pripremi manifesta Europske demokratske stranke za te izbore.

Predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić u toj je raspravi istaknuo ključne točke koje bi trebale ući u manifest:

Čačić o ključnim točkama

1. Olakšati regionalnim i lokalnim vlastima direktan pristup financiranju EU-a kroz europske fondove, kako bi se onemogućilo da centralna vlada koristi birokratsku formu za svoje političke ciljeve, tj. da filtrira i onemogućuje projekte onih regija u kojima je na vlasti opozicija.

2. U potpunosti braniti prava i potrebe starijih osoba, jer se upravo umirovljenici najteže nose s inflacijom od koje se ne mogu obraniti i time postaju njene glavne žrtve. Umirovljenici su najveće žrtve inflacije i najveći dio među građanima koji žive ispod granice siromaštva, uz istovremenu ovisnost o kvaliteti i dostupnosti zdravstvenog sustava.

3. Uvesti klauzulu o hitnim slučajevima kako bi se Europska unija ovlastila za puno brže djelovanje s izvanrednim ovlastima u slučajevima većih kriza, jer se u praksi pokazalo kako su reakcije EU u takvim slučajevima ipak prespore.

4. Podržati kućanstva i poduzeća suočena s energetskim siromaštvom i pružiti pomoć za obnovu zgrada.

5. Predstaviti europsku digitalnu valutu kako bismo održali svoj monetarni suverenitet i učvrstili eurozonu kao svjetskog lidera.

6. Uvesti "europske migracijske kvote" kako bismo regulirali gospodarske tokove i zajamčili uređenu i korisnu migraciju.

7. Stvoriti Europski institut za zdravlje koji bi koordinirao medicinska i bihevioralna istraživanja u različitim državama članicama. Njegova misija trebala bi obuhvatiti i pokretanje takvih aktivnosti na temelju EU fondova.

8. Investirati u modernu infrastrukturu za navodnjavanje.

9. Stvoriti mehanizam za priznavanje diploma i kvalifikacija zajedničkih zemljama Europske unije.

10. Potrebno je podržati izgradnju sustava brzih europskih željeznica.