ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Rebalansom veći proračun, do zgrade i opremanja Zavoda za javno zdravstvo i kreditom Foto: Ilustracija/Arhiva VV

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Rebalansom veći proračun, do zgrade i opremanja Zavoda za javno zdravstvo i kreditom

IHR/Varaždinske vijesti | 17.9.2024. u 09:49h | Objavljeno u Aktualno

Jedna od tema koja će se naći pred vijećnicima Županijske skupštine na sjednici koja će se održati 25. rujna je rebalans proračuna za ovu godinu. Proračun za 2024. godinu donesen je krajem studenog prošle godine u iznosu od 173.982.626 eura, no predloženim izmjenama i dopunama proračuna Varaždinske županije za ovu godinu predlaže se povećanje sredstava za 49,4 milijuna eura, odnosno za 28,4 posto, pa će proračun biti 223.368.112,00 eura.

- Izmjene i dopune proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu izrađuju se zbog potrebe uravnoteženja prihoda po izvorima financiranja kao i rashoda kroz aktivnosti i projekte koji su vezani uz te izvore financiranja te uključivanja rezultata poslovanja (višak/manjak) iz 2023. godine - rekao je Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštine na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je najavljena sjednica Županijske skupštine.

Pred vijećnicima će se naći i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Varaždinske županije za ovu godinu.

- Prihodi i primici planirani su u ukupnom iznosu od 170,6 milijuna eura, a u prvoj polovici ove godine ostvareni su u iznosu od 90,8 milijuna eura, odnoso 53,2 posto godišnjeg plana. Izvršenje konsolidiranog proračuna u izvještajnom razdoblju iskazuje smanjenje ukupnih prihoda i primitaka za 19,8 milijuna eura, odnosno 17,9% manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Osnovni razlog navedenom nalazi se u činjenici da prihodi i primici Opće bolnice Varaždin nisu više sastavni dio izvršenja konsolidiranog proračuna Županije - pojasnio je Križanić.

IMG_20240917_083126_edit_34416340245788.jpg

Na dnevnom redu sjednice naži će se i izvješće o radu župana za prvu polovicu ove godine, ali i prijedlog Odluke o prihvaćanju proejkta Arboretum OPeka - održiva zelena destinacija.

- Varaždinska županija, zajedno s partnerima Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije te Turističkom zajednicom Varaždinske županije, prijavila je ovaj projekt na javni Poziv Ministarstva turizma i sporta, za dodjelu bespovratnih sredstava "Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti“, temeljem kojeg su Varaždinskoj županiji dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 6.587.525,20 eura. Ukupna procijenjena vrijednost ovog projekta je 10.299.105,27 eura, a razliku od 3.711.525,20 eura osigurat će se iz županijskog proračuna - pojasnio je Križanić.

Vijećnici Županijske skupštine trebali bi prihvatiti i projekt izgradnje i opremanja zgrade Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. Naime, još prošle godine, 15. svibnja, izdana je građevinska dozvola za projekt izgradnje nove zgrade u kojoj bi sve djelatnosti bile objedinjene na jednom mjestu.

- Za realizaciju ovog projekta, vrijednog 18 milijuna eura, financijska sredstva će se osigurati iz vlastitih sredstava Zavoda, kao i kreditnim zaduženjem, dok dio sredstava osigurava Varaždinska županija iz decentraliziranih sredstava - rekao je Križanić.

Na dnevnom redu Županijske skupštine je i informacija o stanju gospodarstva Varaždinske županije u 2023. godini i prvom polugodištu 2024., zatim prijedlog o izmjeni Odluke o javnim priznanjima, kao i prijedlozi zaključaka o davanju suglasnosti na financijske planove i Statut Županijske uprave za ceste. Vijećnicima su upućeni i prijedlozi zaključaka o prihvaćanju izvješća o radu za 2023. godinu, i to Bukotermala d.o.o., Garancijske agencije Varaždinske županije, Zone Sjever d.o.o.,  Piškornice d.o.o. – regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske te Piškornice – Sanacijsko odlagalište d.o.o., izvješće o radu Vatrogasne zajednice Varaždinske županije za 2023. godinu te drugi prijedlozi i izvješća.