RCGO PIŠKORNICA DKOM uvažio žalbu – slijedi referendum?

| 18.6.2018. u 16:20h | Objavljeno u Aktualno

Državna komisija za kontrolu javne nabave (DKOM) poništila je odluku poduzeća Piškornica, koja je u travnju, tri godine nakon što je pokrenut, poništila ograničeni postupak javne nabave za projektiranje i izvođenje radova za izgradnju Regionalnog centra za gospodarenjem otpadom (RCGO) sjeverozapadne Hrvatske „Piškornica“.

Za poništenje ove nabave, kako se objašnjavalo, Piškornica se odlučila zbog bitnih promjena okolnosti. Naime, prema idejnom projektu i lokacijskoj dozvoli, RCGO Piškornica je trebala imati godišnji kapacitet između 150.000 i 230.000 tona otpada za obradu, no Vlada je lani donijela odluku o implementaciji PGO-a prema kojem RCGO neće imati više od 140.000 tona.

Upravo zbog toga, kako se ukazivalo, nužno je promijeniti idejni projekt i lokacijsku dozvolu, odnosno smanjiti kapacitet i promijeniti tehnološko rješenje, koje je predviđalo bioreaktorsko odlagalište, tim više što su se potonjem protivili i JASPERS te Europska investicijska banka. Na travanjsku odluku o poništenju javne nabave žalila se jedna od dvije zajednice ponuditelja koje su ušle u uži izbor, i to zajednica ponuditelja koju čine talijanske tvrtke Ambienthesis, GEA i Entsorga Italia te vinkovački Sokol i Osijek-Koteks.

Njihovu je žalbu nedavno prihvatio DKOM, koji nije javno objavio razlog za to.

Zbog novonastale okolnosti, prošli je tjedan održana izvanredna sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, koja je jedan od osnivača poduzeća Piškornica, zajedno s općinom Piškornica i još tri sjeverozapadne županije među kojima je i Varaždinske županija. Direktor Piškornice Mladen Ružman najavio je da će potrebne izmjene studije izvedivosti biti gotove do kraja ovog godine, a sredinom iduće krenulo bi se s novom javnom nabavom za projektiranje i izgradnju RCGO-a, koji bi trebao proraditi 2023. godine.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u