Ravnatelj OBV: Nismo zaprimili službene prijave protiv psihijatra zbog seksualnog zlostavljanja pacijentica Foto: ilustracija

Ravnatelj OBV: Nismo zaprimili službene prijave protiv psihijatra zbog seksualnog zlostavljanja pacijentica

I.D., I.Kr./Varaždinske vijesti | 3.9.2020. u 16:52h | Objavljeno u Aktualno

Šokantne ispovijesti bivših pacijentica varaždinskog psihijatra danas su se proširile portalima čak i prije nego su emitirane, i to zahvaljujući najavi jedne televizijske emisije. Naime, tek će večeras emisija Nove TV Provjereno objaviti snimke pacijentica i njihove izjave o traumi koju bi doživjele tijekom terapije kod varaždinskog psihijatra, koji i danas normalno radi, iako usporedno ima prijave Hrvatskoj liječničkoj komori, koje nisu od jučer. Dapače. 

Neke od djevojaka, odnosno pacijentica, naknadno su potražile pomoć kod Nebojše Buđanovca, psihoterapeuta i socijalnog pedagoga iz Tima za krizna stanja Crvenog križa Varaždinske županije. Kako ukazuje, počeci ovog slučaja protežu se godinama unazad.

- Sve ovo započelo je još 2009.-2010. godine, kada su prve tri pacijentice došle k meni i ispričale da su s dotičnim u vezi. To nije bilo zlostavljanje, nego je bilo uz njihov pristanak. Dakle, bile su njegove pacijentice i s njim u vezi, što je, naravno, protuetički, ali u principu nije protuzakonito - kaže Buđanovac, napominjući da je riječ uglavnom o djevojkama s varaždinskog područja koje su k prozvanom psihijatru odlazile na razgovor ili liječenje.

Međutim, kako dodaje, kasnije se javila jedna djevojka, tvrdeći da je bila seksualno zlostavljana, i to je bila osnova za prijavu DORH-u i Hrvatskoj liječničkoj komori.

- Prijava DORH-u je, nažalost, odbačena, jer se to dogodilo 2012. pa je došlo do zastare. Naime, tada je još postojao institut zastare za seksualne delikte, koji sada više ne postoji. Međutim, Hrvatska liječnička komora je zaprimila prijavu, i to od mene za tu pacijenticu, ali i od dr. Slavka Sakomana za još jednu njegovu pacijenticu. Ja sam ga prvi puta prijavio 2016. godine, tada nije prihvaćeno, i sada ponovno ove godine  - rekao nam je Buđanovac, napominjući da je  pokušavao niz godina doći do toga da ga pacijentice prijave, no one ga nisu htjele prijaviti jer su bile u vezi s njim

Ako su pacijentice s psihijatrom bile u dragovoljnoj vezi, pojavila su se i pitanja nije li u ovom slučaju (i) nešto drugo posrijedi.

- Djevojke koje su njim bile dobrovoljno se Timu za krizna stanja, odnosno meni, nisu obratile zbog zlostavljanja, već zbog drugih razloga, ali su mi i o tome ispričale. No, djevojke koje su zlostavljane k meni su došle upravo zbog toga. A to se mora prijaviti, to je građanska dužnost. To vrlo ozbiljne stvari i ozbiljne optužbe, koje nisu samo temelj za oduzimanje licence, nego i za zatvorsku kaznu, jer su pacijentice liječnika optužile za seksualno zlostavljanje, za narušavanje liječničke etike... No, one su k njemu u bolnicu došle po pomoć, a onda su doživjele horor-priču. Bilo je i gorih priča, ali nažalost, nemamo svjedoke koji će to potvrditi, jer se boje - kaže Buđanovac, dodajući da se nada kako će sustav odraditi svoj posao u ovom slučaju.

Od Hrvatske liječničke komore zatražili smo datume kada su zaprimili prijave bivših pacijentica protiv varaždinskog psihijatra te što su s tim u vezi poduzeli.

- Temeljem zakonskih propisa i općih akata Hrvatska liječnička komora postupa po svim zaprimljenim prijavama. Prijave i postupke ne možemo komentirati radi potrebe zaštite osobnih podataka i zaštite nepristranog vođenja postupka - kratko su nam odgovorili iz Komore, koja očigledno ne žali dati osnovne podatke ne radi zaštite osoba, već sebe.

Ipak doznajemo da se ne radi o jednoj ili dvije prijave.

- Prema informacijama kojima raspolažem, riječ je o ukupno 10-ak žena, no neki drugi kolege kažu da ih je bilo i više. Osobno sam razgovarao s njih pet, a znam za još pet žena. Vjerujem da će se javiti još žena, da će ovaj izlazak u medije ohrabriti i potaknuti i druge žene koje su bile zlostavljane da se jave. Jer sve dok se jedna ne javi, druge šute. Ima ih još, samo je pitanje koliko će ih se odlučiti istupiti - naglasio je.

- Ovo će biti svojevrsni varaždinski #MeToo pokret, mi znamo da ima još žena koje je zlostavljao, no dosad ih nismo uspjeli nagovoriti da se jave. Sada je samo cilj da ga se zaustavi, da više ne može to raditi, da više ne traumatizira djevojke koje ionako imaju psihičkih problema - rekao nam je za kraj Buđanovac.

O ovom smo slučaju pitali i ravnatelja Opće bolnice Varaždin, dr. Nenada Kudelića. Pitali smo ga je li vodstvo bolnice imalo prijave ili pritužbe na psihijatra te, s obzirom na ozbiljnost optužbi pacijentica, što je OBV poduzela ili planira učiniti u vezi toga, kao i radi li taj liječnik i dalje.

- Na ime prijava upućenih Općoj bolnici Varaždin od strane medicinskog osoblja ili pacijentica vezano uz psihijatra iz OB Varaždin, postoji unatrag osam godina jedno postupanje i izricanje upozorenja o obvezama iz radnog odnosa iz 2012. godine i jedan upit iz 2020. godine da li je bilo korištenja podataka iz povijesti bolesti podnositelja upita za jednog psihijatra, ali koji se sadržajno ne vežu uz tematiku seksualnog zlostavljanja pacijentica. Opća bolnica Varaždin o postojanju prijava za seksualno zlostavljanje pacijentica, podnesenih u ime pacijentica od strane trećih osoba, saznala je putem podnesaka Hrvatske liječničke komore u mjesecu lipnju ove godine te se tom prilikom očitovala da takve spoznaje i prijave odnosno zahtjevi za pokretanje disciplinskog postupka nisu zaprimljeni u službenoj evidenciji - odgovorio nam je ravnatelj.

Zašto navodno zlostavljane pacijentice nisu svoje slučajave prijavljivale (i) nadležnim tijelima, i to u vrijeme kada su se dogodili, već sa svojim pričama godinama kasnije izlaze pred kamere? Je li to slučajno ili ima veze s bitkom za skrbništvo nad djetetom koje jedna od pacijentica vodi s psihijatrom, koji joj je bio tri godine nevjenčani partner, a tek nakon razlaza s njim počela se žaliti na njega? A slučajno ili ne, tek nakon toga počinju se žaliti i druge osobe na psihijatra...