Radnici migranti će zbog dvostrukog oporezivanja poslati žalbu Hrvatskom saboru Foto: VV arhiva

Radnici migranti će zbog dvostrukog oporezivanja poslati žalbu Hrvatskom saboru

Varaždinske vijesti | 2.9.2021. u 13:24h | Objavljeno u Aktualno

- Kako se rješavanje problematike dvostrukog oporezivanja radnika migranata, naših aktivnih i potencijalnih članova, još uvijek nije pomaklo s "mrtve točke", u rješavanje ovog "gorućeg" problema uključit ćemo i najviše predstavničko tijelo - Hrvatski sabor - priopćili su iz Hrvatskog sindikata radnika migranata (HSRM).

Predsjednik HSRM-a Franjo Lazar najavio je da će 1. listopada u ime sindikata na adresu Hrvatskoga sabora uputiti žalbu zbog duplog oporezivanja radnika migranata, kako bi se ovaj problem napokon krenuo rješavati.

- Nakon niza slučajeva u kojima je Porezna uprava Varaždin na hrvatske adrese radnika migranata poslala porezna rješenja ili pak rješenja o ovrsi, bili smo primorani ujediniti svoje snage u borbi protiv ovakvog oblika nepravde - napominje Lazar.

Stoga su u travnju osnovali sindikat, a potom i krenuli u zaštitu prava svojih članova.

>> HSRM će se uhvatit u koštac s dvostrukim oporezivanjem naših ljudi koji rade u Austriji i Sloveniji

- Angažirali smo odvjetnika Željka Kaselja, vrsnog stručnjaka u području porezne politike, te s austrijskim sindikatom vidaflex sklopili sporazum i povelju o zajedničkoj suradnji i podržavanju - podsjetio je predsjednik HSRM-a.

>> "Radnici nerijetko podliježu teretu dvostrukog oporezivanja, upravo to želimo promijeniti"

Naglasio je da je u tijeku učlanjenje u Hrvatski sindikat radnika migranata te da iz članstva proizlazi niz pravnih, socijalnih i svakih drugih prava. Pozvao je zainteresirane da im se pridruže, uz napomenu kako je, zbog niza otegotnih okolnosti, poželjno učlaniti se što prije.

- Naime, Predsjedništvo HSRM-a, prema odluci od 01. rujna 2021. godine, poziva na učlanjenje sve radnike migrante kao i one koji su dobili porezno rješenje, uz napomenu da se učlane do 15. listopada 2021. godine, čime će steći pravo na pravnu zaštitu Sindikata - naglasio je Lazar.

- Sa žaljenjem moram naglasiti da će svi oni koji će se htjeti učlaniti u Hrvatski sindikat radnika migranata poslije 15. listopada, a po dobivenom ili vrlo izglednom primitku poreznog rješenja - morati biti odbijeni. Smatram da je takav pristup rješavanju problema, s kojima se svi suočavamo, pošten i korektan. Osiguranje osnovne ljudske egzistencije, zbog čega smo bili prisiljeni napustiti svoje obitelji i mjesta, pa ako želite i pravde, nemaju alternativu - zaključio je predsjednik HSRM-a Franjo Lazar.